Udruga Franak prijavila banke zbog kartelskog udruženja

Foto: FaH

UDRUGA Franak danas je podnijela prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Općoj upravi za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji zbog sumnje o usklađenom djelovanju sedam banaka koje su pravomoćno osuđene u kolektivnom sporu. 

"Podigli smo prijavu jer banke cijelo vrijeme udruženo i usklađeno djeluju što je najviše bilo izraženo tijekom pregovora u Ministarstvu financija, ali i istupima Hrvatske udruge banaka koja  uvijek izražava opći stav svih sedam banaka iz čega je vidljivo da je njihovo poslovanje, u najmanju ruku, dogovoreno", stoji u priopćenju Udruge Franak.

Udruga Franak tako navodi da su predstavnici nekoliko najvećih banaka u Hrvatskoj, koje zauzimaju najveći dio bankarskog tržišta u državi, pregovarali s Udrugom Franak na način kao da iznose stajalište za sve banke u pregovorima.

"Kako je moguće da sedam najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj nastupaju kao jedan entitet?“, pitaju se iz Udruge Franak. Dodaju i kako Hrvatska udruga banaka često u svojim medijskim istupanjima ugrožava pravnu sigurnost govoreći da nema preplaćenih iznosa temeljem kamata koje su višekratno uvećane jednostranom odlukom banaka.

"Od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Opće uprave za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji očekujemo sankcije za banke koje ovakvim ponašanjem ignoriraju i ne poštuju zakone Republike Hrvatske i Europske unije“, zaključuju iz Udruge Franak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.