Udruga srednjoškolaca: I mi imamo pravo na rad

Ilustracija: Shutterstock

UDRUGA srednjoškolaca poslala je pismo u kojem reagira na, kako kažu, neravnopravan odnos nadležnih ministarstava prema zapošljavanju mladih, ponajprije srednjoškolaca.

"U Republici Hrvatskoj postoje učenički servisi koji su jedini legalni instrumenti zapošljavanja srednjoškolskih učenika. Osnovani su i funkcioniraju u svim županijama osim u Vukovarsko-srijemskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj. Učenicima je zajamčeno pravo na rad, a isto im garantira Konvencija o pravima djeteta. Njihovo pravo na rad jednako je pravu kojeg imaju i odrasli (punoljetni) građani Republike Hrvatske.

U ime Udruge srednjoškolaca, jedine nacionalne udruge srednjoškolaca u Republici Hrvatskoj, apeliramo na Ministarstvo rada, ali i na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da učenicima što prije otvore mogućnost učlanjenja u bilo koji aktivni učenički servis u ovome periodu barem da se to dopusti učenicima iz županija u kojima ne postoji niti jedan učenički servis.

Isto tako ljubazno molimo ravnatelje škola koje nemaju učenički servis da se u što skorijem vremenu obrate nadležnom učeničkom servisu u svojoj županiji te da s istim potpišete ugovor o suradnji kako bi svojim učenicima omogućili pravo na rad.

Također koristimo ovu priliku za potaknuti Graditeljsko – geodetsku školu Osijek da omogući učenicima iz drugih škola s područja Osječko-baranjske županije da koriste usluge njihovog učeničkog servisa.

Kako udruga ima na prvom mjestu braniti prava srednjoškolaca želimo informirati srednjoškolce s područja Republike Hrvatske da svatko od njih ima mogućnost uključiti se u rad USRED-a. Postupak je jednostavan. Potrebno je posjetiti web stranicu www.usred.hr te na istoj ispuniti ponuđeni online obrazac za učlanjenje Članstvo je besplatno i ne namjeravano uvoditi članarinu. Samo u zajedništvu učenika se možemo izboriti za bolje i pravednije obrazovanje što je i bio dokaz reforme u medicinskim školama", priopćili su iz USRED-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.