Udruge traže zatvorsko kažnjavanje nasilnika

Foto: Hina

SRPSKI demokratski forum, Lezbijska grupa Kontra, LGBT udruga Rišpet i Udruga žena Romkinja Bolja budućnost predstavili su danas amandman kojim traže vraćanje u Kazneni zakon odredbe o sankcioniranju nasilničkog ponašanja, tražeći od Vlade da uvrsti tu odredbu u izmjene zakona koje bi se uskoro trebao naći u drugom saborskom čitanju.

Udruge civilnog društva u amandmanu traže uvrštavanje odredbe o nasilničkom ponašanju u izmjene Kaznenog zakona te kažnjavanje počinitelja kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine za zlostavljanje na javnom mjestu. Ukoliko je nasilje počinjeno u grupi ili prema većem broju osoba tada predlažu kazne za počinitelja od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Na današnjem okruglom stolu ocijenjeno je kako kazneno djelo nasilničkog ponašanja traba vratiti jer su, zbog ukidanja te odredbe u novom kaznenom zakonu 2013. godine, brojni nasilnici na ulicama ostali nesankcionirani, a osobe koje su izložene nasilju ostaju nezaštićene.

Porast napada na Rome

Udruge upozoravaju kako u posljednje vrijeme osobito raste broj napada na pripadnike romske manjine u Međimurju i na LGBT osobe u Splitu. Iako su napadi iz mržnje na pripadnike manjina planirani, ukoliko nasilničko ponašanje ne rezultira tjelesnim ozljedama, napadači prema sadašnjem zakonu uglavnom ostaju nesankcionirani.

Predsjednica Udruge Kontra Sanja Juras rekla je kako se nakon brisanja te odredbe iz KZ-a smanjio broj izrečenih sankcija zbog nasilja nad manjinama te je zbog problema u radu policije, državnog odvjetništva i sudova, zaustavljena dotadašnja dobra praksa u tom području.

Saborski zastupnik Josip Kregar upozorio je kako postoji velika razlika između intencija zakonske regulative i sudske prakse koja minorizira to pitanje. Ukidanjem nasilničkog ponašanja kao oblika kaznenog djela šalje se i kriva poruka da ono što se dekriminalizira nije ni važno, kazao je.

Saborska zastupnica Mirela Holy smatra da je najbolja prevencija nasilničkog ponašanja vrlo stroga represija i davanje mogućnosti izricanja zatvorske kazne za nasilničko ponašanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.