Ugovor o sukcesiji: Je li on zadnja i najteža prepreka hrvatskom ulasku u EU?



EUROPSKA unija i dalje ima ozbiljnih prigovora na stanje u hrvatskom pravosuđu, a jedan od razloga je i sukcesija imovine bivše države. Naime, današnji Objektiv piše kako će nepoštivanje međunarodnog ugovora o sukcesiji, potpisanoga 2001. godine u Beču, biti jedna od zadnjih a vjerojatno i najtežih prepreka hrvatskog ulaska u EU.

O čemu se radi?


Prema Aneksu G Bečkog ugovora o pitanjima sukcesije sva imovina koju je fizička ili pravna osoba posjedovala na teritoriju SFRJ trebala bi biti priznata, zaštićena i vraćena od države sljednice u kojoj se nalazi.

No, kako piše Objektiv, hrvatski sudovi uglavnom zaobilaze i ignoriraju taj aneks. Dvotjednik navodi kako se već dogodilo nekoliko skandaloznih odluka u kojima je tužena RH a sudovi, među njima i Vrhovni sud, krenuli su igrati "patriotsku ulogu zaštitnika države", zauzimajući stav da se prava iz Bečkog ugovora ne priznaju neposredno na temelju njega.

Objektiv navodi i primjer na slučaju zagrebačkog poduzetnika Filipa Brkića i zgrade u Osijeku za koju je imao pravovaljani ugovor s beogradskom Investbankom koja je bila upisana kao vlasnik u svim zemljišnim knjigama. No, država se naknadno uspjela upisati kao vlasnik vrijedne nekretnine pozivajući se na nevažeći zakon i ignorirajući Bečki ugovor.

Vlasnik postala tvrtka Hypo Consultants

Nakon toga, "nizom pravnih akrobacija" kao vlasnik se upisala tvrtka Hypo Consultants u kojoj je, piše Objektiv, tajni suvlasnik bio Ninoslav Pavić.

Posljedice ovakve čudne prakse mogle bi biti vrlo štetne za državni proračun  jer će država kada zaživi Aneks G morati isplaćivati odštetu onima koji su "pravno stradali" u sukcesijskim sporovima.

Objektiv kao glavne krivce za takvu praksu navodi Vrhovni sud i Državno odvjetništvo, jer uporno tumače da se pitanja sukcesije trebaju riješiti bilateralnim ugovorima iako su ta pitanja već riješena i Bečkim ugovorom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.