Ujedinjeno Kraljevstvo korak bliže "orvelijanskoj državi"

Foto: Hina

VLADA Ujedinjenog Kraljevstva potajice je usvojila zakon koji izuzima špijune (GCHQ), policiju i druge obavještajce od progona zbog hakiranja osobnih računala i mobilnih telefona, doznaje Ars Technica.

Sporne izmjene "Zakona o zlouporabi računala" progurane su kao amandmani bez ikakve javne rasprave. "Čini se da regulatori i povjerenici zaduženi za nadgledanje obavještajnih službi, baš kao i nevladine udruge, nisu obaviješteni ili konzultirani o zakonskim izmjenama, nije bilo javno debate," navodi organizacija Privacy International koja je prva doznala za "potajice usvojene akte" i koja je u svibnju prošle godine pokrenula postupak protiv ilegalnog djelovanja obavještajaca i policije zbog masovnog hakiranja.

Vlada je izmjene zakona usvojila po hitnom postupku samo nekoliko tjedana nakon pokretanja tužbe, efektivno podarivši imunitet obavještajcima i policiji koji provode masovni nadzor građana. Zakon je na snagu stupio 3. svibnja, a za njega se doznalo tek nakon izbora.

Komentatori na društvenim mrežama sugeriraju da se Ujedinjeno Kraljevstvo približava državi "potpunog nadzora građana" kakva je opisana u noveli Georgea Orwella "1984".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.