Umro Guy Carawan, tvorac protestne himne za građanska prava

Foto: Heather Carawan

AMERIČKI folk pjevač Guy Carawan, čija je verzija tradicionalne gospel pjesme We Shall Overcome postala himnom američkog pokreta za građanska prava, umro je u 87. godini, javljaju američki mediji u petak.

Carawan, bijelac, svoju je verziju pjesme predstavio 1959. i brzo je postala protestnom himnom pokreta za građanska prava. Pjevala se za vrijeme marša aktivista za građanska prava crnaca od Selme do Montgomeryja u ožujku 1965. koji je predvodio Martin Luther King. Izvorno potječe iz 19. stoljeća.



S godinama se pretvorila u jednu od najpoznatijih protestnih pjesama svijeta i u izvedbi raznih izvođača pjevala se na brojnim skupovima, od prosvjeda na pekinškom Tiananmenu do okupljanja ispred Berlinskog zida.

"Pjevati je u takvim situacijama, to nije bila samo drugačija vrsta zabave. Bila je motiv ljudima da izdrže u teškim vremenima", rekao je Carawan u razgovoru za Chicago Tribune 1990. godine.

Carawan je bolovao od demencije i umro je u svom domu u Tennesseeju, objavila je medijima njegova supruga. New York Times je napisao da je umro čovjek koji je naraštaje "učio kako da prebrode teškoće".

Carawan se zaljubio u američki folk nakon što ga je majka upoznala s Pete Seegerom, Burlom Ivesom i Woodyjem Guthriejem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.