Umro bivši gradonačelnik Washingtona: Volio je žene, alkohol i droge, a birači njega

Foto: rollingout.com

BIVŠI kontroverzni gradonačelnik glavnog američkog grada Marion Barry, koji je odsjedio u zatvoru zbog uživanja droge prije nego što je ponovno izabran na gradonačelničku dužnost, umro je u nedjelju u dobi od 78 godina, prenose američki mediji. Barry je karijeru počeo kao aktivist u pokretu za prava crnaca i tijekom gradonačelničkog mandata u Washingtonu otvorio prostor za značajnije zapošljavanje američkih crnaca koji čine većinu stanovnika američkog glavnog grada.

Opijanje, droge i žene

Dok je za mnoge stanovnike Washingtona bio nitkov, za siromašnije građane ostao je heroj i crnačka politička zvijezda čak i u vrijeme kad je stranice novina punila njegova borba s ovisnošću.
Barry je bio gradonačelnik u četiri mandata. Prvi puta je izabran 1979. i tu je dužnost obavljao do 1991. kada je završio u zatvoru na šest mjeseci. Na izborima 1995. ponovno je osvojio gradonačelnički mandat.

Njegov treći mandat pratile su vijesti o opijanju, uživanju u drogama i osvajanju žena i bio je predmet ismijavanja stand-up komičara i meta medija.

Nekoliko njegovih najbližih suradnika u gradskoj upravi osuđeno je zbog korupcije a na takve kritike na svoj račun Barry je odgovarao nijekanjem i tvrdnjama da je meta rasistički nastrojenih medija.

Privukla ga moć

Kasnije je u biografiji ipak priznao da ga je tada "vodila mješavina moći, privlačnosti, alkohola, droga i seksa". Put prema zatvoru započeo je kada je kao oženjeni gradonačelnik završio u hotelskoj sobi u siječnju 1990. s bivšom djevojkom Rasheedom Moore. Na snimkama skrivenom kamerom vidi se kako ju nagovara na snošaj i uživa u drogi. Ubrzo nakon toga FBI ga je uhitio.


Moore je na suđenju svjedočila kako je s njim uživala u drogama više od stotinu puta.

Barryijeva obrana tvrdila je da se radilo o stupici i porota ga je na kraju osudila samo za posjedovanje droge a za 12 drugih točaka optužnice nisu postigli jedinstveno stajalište.

Pridonio tamnoj atsmosferi

U presudi sudac je napisao da je Barry "pružio pomoć, podršku i ohrabrenje uživanju droga" i pridonio tamnoj atmosferi koju su droge stvorile u gradu.

Nakon izlaska iz zatvora izbore za gradskog vijećnika 1992. osvojio je sloganom: "Možda nisam savršen ali sam savršen za Washington".

Tri godine kasnije na izborima za gradonačelnika osvojio je 56 posto glasova, uglavnom crnih stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.