Uskoro kraj najvećem zagađivaču u Hrvatskoj, termocentrali na mazut kod Urinja!

Foto: Čitatelj Indexa

IDUĆEG mjeseca HEP i Ministarstvo gospodarstva RH raspisat će natječaj za konzultanta za prelazak TE Rijeka u Urinju s mazuta na plinsko gorivo. Kako doznajemo taj će projekt, vrijedan 450 milijuna eura, biti najavljen na press konferenciji koju će zajedno održati ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević.

Projekt prelaska TE Rijeka na plinsko gorivo najavio je još sredinom prošle godine bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić. Prema tvrdnjama stručnjaka termocentrala na Urinju raspolaže zastarjelom tehnologijom, a zahvaljujući sagorijevanju mazuta jedan je od najvećih zagađivača u Hrvatskoj.

Ekološke udruge rad TE Rijeka koja koristi visokosumporna goriva, dovode u vezu s povećanjem oboljelih od karcinoma na tom području pa već godinama predlažu prelazak na manje štetno gorivo.

Priliku za razgovore s potencijalnim partnerima za projekt TE Rijeka predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević imat će u Abu Dhabiju gdje ovih dana traje Svjetski energetski kongres, na temu energetike i ekologije.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.