Utaja poreza: DORH podigao optužnicu protiv bivšeg šefa INA-e Tomislava Dragićevića

Foto:  ina.hr

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa INA-e Tomislava Dragičevića kojeg tereta za kazneno djelo utaje i prijevare. Riječ o slučaju prijavljivanja lažnog prebivališta s obzirom da je Dragičević prijavio fiktivno prebivalište u svojoj vikendici u Dubravi Pušćanskoj kako bi plaćao manji porez.
 
O prijavi protiv Dragičevića pisali smo još u rujnu 2010. godine kada je Općinska državna odvjetnica u Zagrebu potvrdila da provode istragu te da bi mogli eventualno pokrenuti postupak. Državnom odvjetništvu trebalo od te izjave tri godine kako bi dokazali da Dragičević ne živi u vikendici u kojoj je prijavljen. Valja naglasiti kako se Dragičevića tereti da je još 2004. godine počinio prevaru. Podsjetimo i kako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo istražni zahtjev zbog sumnji da je na prijevaru stekao korist od 642.000 kuna i to 2011. godine.
 
Manji prirez
 
Dragičevića je kazneno prijavila i Udruga Zviždač u prosincu 2010. godine koji su izračunali da je od studenog 2004. godine pa do kraja 2010. godine dakle kroz 74 mjeseca, od kako se primjenjuju krive stope obračuna prireza, Dragičević protupravno prisvojio financijsku dobit od cca 296.000,00 kuna. Dragičević je zbog lažnog prebivališta i nižeg prireza uštedio i na plaći.
 
Dragičeviću je tako zbog manjeg prireza mjesečno ostajalo gotovo 4.000 kuna više nego da mu je prebivalište prijavljeno na stvarnoj adresi u Zagrebu i da plaća prirez od 18 posto, što je godišnje nemalih 48.000 kuna. 

Prijeti mu od šest mjeseci do pet godina zatvora
 
"U proteklih deset godina Dragičević me u nekoliko predmeta kontinuirano, objesno sudski progonio i u zapisnik svakog suca osobno izjavio da živi u Zagrebu, u Rockfellerovoj ulici br. 57. i da mu je to mjesto prebivališta. Nije bilo govora ni o kakvoj Dubravi Pušćanskoj, na koju se sada pokušava izvući. Sve je razvidno u sudskoj dokumentaciji koju sam priložila uz kaznenu prijavu" rekla je Vesna Balenović čelnica Udruge Zviždač koja je dobila ovih dana potvrdu DORH-a o pokretanju postupka protiv Dragičevića. 
 
Zbog lažnih obračuna i lažnog prikazivanja činjenica sebi je okrivljeni Dragičević ciljano priskrbio znatnu imovinsku korist, tvrdi Balenović, zbog koje bi ga Općinski kazneni sud u Zagrebu mogao kazniti kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora.
 
"Ako ugostitelj iz bilo kojeg razloga ne prijavi poreznoj upravi jednu jedinu kavu, i time utaji 50 lipa, prijeti mu kazna do 500.000,00 kuna. Zanima me koliku će novčanu i zatvorsku kaznu za svoju utaju dobiti okrivljeni Tomislav Dragičević. Hoće li mu sud za olakotnu okolnost priznati familijarni pedigre, dugogodišnje prijateljstvo sa uglednim Stipom Mesićem ili će spas pokušati naći u donošenju nekog novog zakona npr. 'Lex Tomo' koji bi se odnosio samo na Dragičevića, ostaje nam vidjeti", zaključuje na kraju Balenović.
I Jambo i Dragičević dobili čestitku od DORH-a isti dan za slučajeve iz 2004. godine
 
Zanimljivo je naglasiti kako je optužnica protiv Dragičevića podignuta zadnjeg dana prošle godine, a da šira javnost nije za to znala. Istog tog dana, također pod velom tajne, DORH je podigao optužnicu i protiv Stipe Gabrića Jambe. metkovskg gradonačelnika također zbog slučaja iz 2004. godine.
 
 
 
 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.