Varaždinski maturant tvrdi: CARNet mi je ukrao aplikaciju!



"CARNet je plagirao moju aplikaciju", tvrdi 18-godišnji Varaždinac, maturant Elektrostrojarske škole Toni Dalić. Mladi maturant tvrdi da je CARNetov projekt e-imenik zapravo kopija njegove aplikacije Schoolbook.

Radi se o aplikaciji koju je Toni razvio 2010. godine, uz pomoć mentorice, profesorice Irene Kos Kukec. Predstavio ju je u travnju 2011. godine na informatičkom natjecanju u Rapcu i osvojio treće mjesto. Samo par mjeseci kasnije, u kolovozu iste godine, predstavljen je projekt e-imenik.

"Na ideju sam došao gledajući nastavnike kako na predavanja dolaze tegleći glomazne imenike prepune različitih papira. Da bi njima olakšao svakodnevni posao i postigao uspjeh na natjecanju, uhvatio sam se u koštac s brojnim problemima. Prvo je  trebalo snimiti sve mogućnosti koje takva aplikacija mora imati", objasnio je Dalić u razgovoru za portal eVaraždin.

Lansiranje CARNetovog e-imenika stoga ga je, tvrdi, vrlo neugodno iznenadilo. Kada se nakon ljetnih praznika vratio u školu, jedan mu je profesor, koji je znao za njegov rad, pokazao sve mogućnosti e-imenika. "Bile su identične mom radu", kaže Dalić.

"Namjeravam nastaviti obrazovanje na studiju informatike u Zagrebu, a svoju ću aplikaciju razviti i prilagoditi školama stranih jezika, te raznim učilištima koja nisu pod ingerencijom resornog ministarstva. Drugi puta ću pametnije", zaključio je Dalić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.