Varga: Izlazak HZZO-a iz državne riznice najviše će koristiti pacijentima

Foto: FAH

NAKON 15 godina, prekosutra bi se u zdravstvu trebala dogoditi najveća promjena. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izlazi iz državne riznice. Zdravstvenu administraciju na taj potez natjerale su stalne sanacije dugova u zdravstvu što je bila posljedica nerealno niskog planiranja novca, piše HRT, koji je u emisiji Hrvatskog radija "Izaberi zdravlje" ugostio resornog ministra Sinišu Vargu.

Nakon dva odgađanja i velikih otpora u Ministarstvu financija, u proračunu za iduću godinu planirano je da HZZO iz državne riznice izađe prvim danom sljedeće godine. HZZO će tako iduće godine raspolagati s oko 22 milijarde kuna, što je milijardu i sto milijuna kuna manje nego ove, no sustav bi trebao postati učinkovitiji jer bolnice više neće dobivati novac unaprijed, već će im se plaćati nakon obavljene usluge.

Prema tvrdnjama vodećih osoba u zdravstvu za samoodrživost sustava dovoljno je 20 milijardi i 600 milijuna kuna.

Varga je istaknuo da će se napokon prestati gomilati gubici te da će od svega profitirati pacijenti.

"Prvo i osnovno je da konačno možemo našim osiguranicima pružiti zdravstvenu zaštitu pravodobnije i kvalitetnije nego što smo mogli do sada. Naime, sustav je već jako dugo financiran na način da je potplaniran  pa naknadno saniran i to je jedna radnja koja je štetila pacijentima, zdravstvenim radnicima i samom sustavu," rekao je Varga i dodao da je riječ o jedinstvenom sustavu financiranja zdravstva direktno iz državne riznice, kojeg osim Crne Gore koja je usvojila hrvatski model, prema njegovim saznanjima ne koristi niti jedna druga nacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.