Varufakis i dalje tvrdi da nije pokazivao srednji prst Njemačkoj i traži ispriku

Foto: Hina

GRČKI ministar financija Janis Varufakis zatražio je u četvrtak ispriku satiričkog kanala televizije ZDF jer je, tvrdi on, manipulirala videosnimku sa Subversive festivala 2013. u Zagrebu na kojoj je prikazan kako pokazuje prostačku gestu na račun njemačke vlade.

Varufakis, koji je u Njemačkoj kritiziran jer se s tamošnjim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom oštro spori oko uvjeta otplate grčkoga duga, već je ranije opovrgnuo da je učinio takvu gestu, a u četvrtak je to i ponovio za televiziju Reuters.

"Njemački narod zaslužuje bolje medije"

"Nedvosmisleno sam rekao da je videosnimka manipulirana i da je sramota za kanal da se njome koristi kako bi 'usijao' inače vrlo dobar razgovor. Sada je sasvim jasno da je manipulirana kao što sam i rekao", rekao je Varufakis i dodao "Njemački narod zaslužuje bolje medije".

Visoki njemački političari optužili su ga da laže i time su dodatno zaoštrili atmosferu uoči posjeta grčkoga premijera Aleksisa Ciprasa Berlinu koji u ponedjeljak treba voditi teške razgovore s kancelarkom Angelom Merkel o otplati grčkoga duga.

Međutim, agencija Reuters prenosi izjave hrvatskih organizatora SFF-a koji su kazali da je Varufakis doista pokazao neprimjerenu gestu, o čemu je već pisao hrvatski tisak.

Srećko Horvat i Igor Štiks kazali su za hrvatske novine da je današnji ministar financija u Zagrebu dva puta pokazao "srednji prst" kao dio izlaganja pred publikom, ali se to nije odnosilo na Njemačku ili Nijemce "nego je govorio o hipotetskoj situaciji referirajući se na Grčku iz siječnja 2010., koja je prema njegovu mišljenju tada trebala proglasiti bankrot – bez da napusti eurozonu".

Priznanje o montaži snimke je lažno

Kao što smo već pisali, radi se o satiričnom osvrtu na medijsku histeriju koja je nastala oko spornog videa, međutim, svi mediji nisu shvatili o čemu je riječ pa su video uzeli zdravo za gotovo i vijest prenijeli kao priznanje.


Jučer je njemački ZDF priopćio da je Varufakisov srednji prst bio montaža, a kako bi to i dokazao, objavio je snimku na kojoj djelatnici rade njenu montažu. U videu tako možemo vidjeti kako voditelj i njegov urednički tim tobože snimaju glumca kako pokazuje srednji prst te nakon toga pomoću softvera za uređivanje video snimki dodali gestu Varoufakisu u pravom trenutku. Europski mediji većinom su nasjeli na priču i prenijeli ZDF-ove tvrdnje.

Bild je danas objavio da je ZDF-ovo priznanje o montaži u stvari lažno i kako se samo radi o reklami za večerašnji televizijski talk show komičara Jana Böhmermanna. ZDF je potom i sam priznao krivotvorinu nazvavši je satirom. Dakle, Varufakisov srednji prst se desio.

Medije je dodatno zbunilo i to što je ZDF samo retweetao priznanje voditelja bez dodatnih objašnjenja, a mnogima je promakao i komentar voditelja koji u jednom trenutku rekao: "Poruka uredništvu Gunthera Jaucha. Yanis Varoufakis je u krivu, niste falsificirali snimku. Jednostavno ste je izvukli iz konteksta kako bi prosječni Nijemac mogao nastaviti biti ljut".

Čelnici eurozone planiraju Grčkoj u četvrtak na sastanku u Bruxellesu poručiti da istječe i strpljenje i vrijeme i da grčka vlada ljevice mora provesti dogovorene reforme želi li dobiti obećanu ratu zajmova i izbjeći slom.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.