Većina odbacila ideju o promjeni dizajna hrvatske zastave

Foto: Hina

NA PITANJE treba li Hrvatska promijeniti zastavu odgovorilo je više od 15 tisuća čitatelja Indexa, a rezultati ankete sugeriraju da većina njih nije sklona ideji o novom dizajnu.

Protiv promjene se izjasnilo 56 posto, za izmjenu 35 posto dok pitanje ne zanima ili ostavlja ravnodušnima gotovo 11 posto čitatelja. Dakako, online istraživanja nisu temeljena na reprezentativnom uzorku i treba ih uzeti okvirno.



Možda očekivano, anketa je pokazalo da značajan broj Hrvata pitanje stijega doživljava emocionalno, o čemu svjedoči dobar dio komentara na Indexovom forumu i Facebooku. Dio čitatelja samu anketu prihvaća kao provokaciju i Index optužuje i osuđuje za izdaju, poticanje razdora i slično. 

"E oko čega se ljudi bakcu ,koji su to malo reci debili ,zašto mijenjati zastavu ,najljepša je kaka je ,i ne treba je mijenjati ,i naša je šahovnica prepoznatljiva u svijetu ,gdje god da dodes u svijetu nosi majicu sa šahovnicom znati ce da si iz hrvatske," komentirao je David Barić, ističući zapravo istu ideju kao i Boris Ljubičić koji također misli da je šahovnica daleko najpoznatiji simbol Hrvatske u svjetskim razmjerima.

> Novi Zeland mijenja zastavu, treba li i Hrvatska?

Ako je suditi prema komentarima, značajan broj Hrvata aktualni stijeg povezuje s Domovinskim ratom, Tuđmanom i stvaranjem države, što pak podrazumijeva snažan emocionalni naboj kojeg rado potpiruju i ljevica i desnica. Emotivno i racionalno rijetko idu jedno s drugim, pa se i ovom slučaju ponovio scenarij s registarskim pločicama, čija je modernizacija propala zbog razumljive, ali i ograničavajuće percepcije.

"Nema šanse"


"Za tu su zastawu glawe padale i mogle bi opet niko nema prawo ju mjenjati ALO GLUPANI TO JE SWETINJA," napisao je ilustrativno na Facebooku Ivan Mađar čije stajalište na Indexovom forumu potkrjepljuje korisnik "treble2" rečenicom: "ma nema šanse....pesničari to nedaju iako onaj dio grba kruna je skroz netočan. biti ćemo zadnja nacija koja mijenja zastavu."

Iako u manjem broju, dio komentatora se uspješno fokusirao na formu i sadržaj dizajna, pa su ponuđena i konkretna mišljena o "kičastom grbu", "prepoznatljivosti kockica", "heraldici" i drugim potencijalnim polazištima za promjenu stijega.

Rasprava je dakle žustra, iako pomalo skučena u dobro nam poznatim "dualističkim okvirima", pa se čini da će pitanje promjene dizajna barjaka još neko vrijeme ostati u kraljevini nacionalnih podjela, pa čak i mržnje.  

"Ne treba se oko toga svađati. Zastava treba biti jednostavna, treba izbjeć kič i Bog te veselio. Recimo, što fali japanskoj zastavi? Bez puno filozofiranja. Sve jedno, kada stranac vidi zastavu, ne razmišlja o povijesti te zemlje, niti ga ne zanima za vrijeme kojega bana ili kojega poglavnika je izgledala ovako ili onako," napisala je na Indexovom forumu korisnica "aktivna".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.