Viktor Ivančić: Nacist Bujanec kontaminira javni prostor govorom mržnje

Foto: Facebook

VIKTOR IVANČIĆ, osnivač Feral Tribunea, a trenutno kolumnist tjednika Novosti, dao je intervju za Forum.tm u kojem je govorio o nedavnim zbivanjima na medijskoj sceni.

Govoreći o otkazu Borisu Dežuloviću u Slobodnoj Dalmaciji, ukidanju kolumne Davora Krile u istoj novini i prijetnjom izvanrednim otkazom Borisu Paveliću u Novom listu, Ivančić kaže da ga sve to skupa podsjeća ne devedesete.

"Sličnosti je mnogo, pogotovo u metodama, a razlika u odnosu na devedesete tiče se nedostatka alibija. U Tuđmanovo su vrijeme rat, okupatorska agresija i 'obrana domovine' služili kao dežurne izlike za nesmiljene obračune s 'neprijateljima' na unutrašnjem planu, a danas te izlike upečatljivo izostaju. U tom se smislu sadašnji nacionalistički pokret hrvatske desnice čini na svoj način autentičnijim, ideološki čišćim, jer se u pothvat 'obrane domovine' kreće od točke njezine objektivne neugroženosti", kaže Ivančić.

Simbioza fašizma i korporacije

Tvrdi da je u medijima danas vlasnik apsolutni gazda pa zbog toga na urednička mjesta, kako kaže, dospijevaju "novinarski patuljci", kako je opisao Ivu Bonkovića i Nenada Hlaču, glavne urednike Slobodne Dalmacije i Novog lista.

"Na primjerima obračuna s Dežulovićem, Pavelićem i Krilom – koji su po svojim talentima i vrijednostima uvelike iznadprosječni, novinari kakve bi svaka redakcija mogla samo poželjeti – možemo promatrati zbilja fascinantnu simbiozu fašizma i korporativnog načina odlučivanja. Udari na njih provedeni su u interesu hrvatske naci-desnice, motivi su dakle ideološki, a izvedba je prepuštena neupitnom i tobože neutralnom mehanizmu kompanijske hijerarhije koji je, da se ne zavaravamo, sam po sebi fašistički. Ako netko u tom kontekstu još uvijek želi spominjati 'tržište', 'slobodu poduzetništva' na medijskome planu ili kakvu sličnu kapitalističku izmišljotinu, zavrjeđuje da se sutra u totalitarnom paklu 'slobodnoga tržišta' friga bez prava na obranu", kaže Ivančić.

"Nacist Bujanec kontaminira javni prostor govorom mržnje"

Komentirajući špekulacije da Marijan Hanžeković, odnedavno vlasnik EPH, namjerava Slobodnu Dalmaciju profilirati kao konzervativno, a Jutarnji list kao liberalno glasilo, Ivančić kaže kako ne misli da su izdanja EPH tako utjecajna da se ikome isplati taktički ih profilirati. Spomenuo je i nedavno gostovanje Tomislava Karamarka kod Velimira Bujanca.

"Hrvatska medijska perspektiva najjasnije je izložena na onoj nedavnoj fotografiji gdje se Tomislav Karamarko grli s Velimirom Bujancem, gdje njih dvojica poziraju kao vedri i estetski nepodnošljivi entuzijasti. To da jedan deklarirani nacist, koji se svojedobno slikao u crnoj uniformi sa svastikom na nadlaktici, koji je pozivao na otpremanje Srba u Jasenovac, koji je zagovarao javno spaljivanje Ferala, koji danas kontaminira javni prostor neprestanim govorom mržnje, to dakle da jedna takva uš završi u toplome muškom zagrljaju budućega premijera, nije samo potvrda da se Bujanec trajno izmjestio s margine u zonu mainstreama, nego i svjedočanstvo o ekstremističkom karakteru onoga što se u Hrvatskoj danas naziva političkim centrom. Da se na toj fotografiji kojim slučajem zatekao i Hanžeković, poruka bi ostala potpuno ista, s tim što bi prizor u društvenom i estetskom smislu bio kompletniji", tvrdi Ivančić.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.