Vladajuća koalicija u Njemačkoj slaže se oko sankcija Rusiji

Foto: FAH

VODEĆI socijaldemokrat Gernot Erler, koji je u početku zagovarao pomirljiv pristup Rusiji, danas je dao punu potporu sankcijama što ih je kancelarka Angela Merkel nametnula Moskvi te rekao da SPD neće dopustiti razdor u vladajućoj koaliciji niti u Europi.

Stajalište SPD-a prema Rusiji oblikovano je "istočnom politikom" koju je kreirao bivši kancelar Willy Brandt 70-ih godina, ali i potporom ponovnom ujedinjenju Njemačke iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza koji se urušavao.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier iz SPD-a prošli je mjesec izrazio bojazan da bi se Rusija mogla destabilizirati ako joj Europska unija ne ublaži sankcije.

Steinmeirova izjava pobudila je nagađanja o pukotinama u vladajućoj koaliciji kancelarkinih kršćanskih demokrata CDU-CSU i SPD-a.

Erler, zastupnik SPD-a zadužen za koordinaciju njemačko-ruskih odnosa, odbacuje takva nagađanja.

Razlike u pristupu postoje pa su "socijaldemokrati u ovome trenutku usredotočeniji na opasnosti od ruske gospodarske slabosti", a ured kancelarke "na ispunjavanju uvjeta za olakšavanje sankcija", rekao je Erler.

Na samom početku ukrajinske krize, Erler je pozivao na dijalog s Rusijom, no promijenio je ton, kao i ostali članovi SPD-a kada je Rusija intervenirala na istoku Ukrajine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.