Vlado, zašto mi nemamo pravo znati?

Screenshot: Facebook

"IMAŠ PRAVO ZNATI", ponosno je krajem rujna Vlada objavila na svojoj Facebook stranici podsjećajući kako tijela javne vlasti najkasnije u roku od 15 dana moraju odlučiti o zahtjevu za informacijama.

Čak su i građanima koji su im se žalili kako im se uskraćuje informacije odgovarali kako su tijela državne uprave dužna građane upoznati s obavljanjem svojih poslova i izvještavati ih o radu. Podsjetili su i kako Zakon o pravu na pristup informacijama predviđa novčane kazne u iznosu od 20 do 100 tisuća kuna za tijelo javne vlasti koje suprotno odredbama Zakona onemogući ili ograniči ostvarivanje prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija.

Ironično, Vlada je prva u nizu onih koji krše Zakon o pravu na pristup informacijama.

U više navrata Vlada je jednostavno ignorirala Indexove upite o temama od javnog interesa, a najnoviji slučaj odnosi se na upit vezan uz službena putovanja Zorana Milanovića te ostalih članova Vlade, poslan Vladi još 11. rujna ove godine. Iako se ta putovanja financiraju novcem hrvatskih građana, Vlada već više od mjesec dana ignorira upit o tome koliko je novca utrošeno i tko je sve, kamo i zašto putovao na račun građana. Očito to nemamo pravo znati.



U proteklih mjesec dana u više smo navrata mailom i telefonski podsjećali Vladu na taj upit, no jedino što smo uspjeli doznati je da Vladini službenici za odnose s javnošću i informiranje redovito nisu na radnom mjestu - kad se netko konačno i javi na poziv odgovor je: "Nisam u uredu, pogledat ću upit kad se vratim". Svoj ured, po svemu sudeći, još nisu locirali, jer na upit do danas, unatoč svim podsjećanjima i zakonskim rokovima, nisu odgovorili.





 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.