Vlasnik Silk Roada kriv za preprodaju droge putem interneta, prijeti mu doživotni zatvor

Screenshot: FBI

ROSS ULBRICHT, osnivač ilegalne internetske trgovine Silk Road (Put svile), proglašen je u srijedu krivim za preprodaju droge i druga kaznena djela koja je počinio organiziravši tu shemu koja je omogućila anonimnu preprodaju droge putem interneta u vrijednosti gotovo 200 milijuna dolara korištenjem bitcoina.

Savezna porota na Manhattanu proglasila je Ulbrichta (30) krivim po svih sedam točaka optužnice, uključujući krijumčarenje droge i kovanje urota radi pranja novca te hakiranje. Za to bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

Silk Road radio je od siječnja 2011. do listopada 2013., kada su vlasti zatvorile stranicu i uhitile Ulbrichta u javnoj knjižnici u San Franciscu.

Promet od 213,9 milijuna dolara

Ulbricht je internetsku trgovinu vodio pod imenom Dread Pirate Roberts, koje je posudio od lika iz filma "Kraljevna nevjesta".

Temeljila se na mreži Tor, koja omogućuje anonimnu komunikaciju, a prihvaćala je plaćanje bitcoinom, što je korisnicima omogućilo da prikriju svoj identitet i lokaciju.

Trgovina je ostvarila promet od gotovo 213,9 milijuna dolara i 13,2 milijuna dolara provizije, kazali su tužitelji.

Tužitelji su čak tvrdili da je Ulbricht naručio ubojstva nekoliko ljudi koji su mu bili prijetnja, no ne postoje dokazi da su ta ubojstva počinjena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.