Vratimo se u 2015. godinu

Foto: Arhiva

"NA PODRUČJU Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se upotreba ćirilice", stajalo je u Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice koja je donesena u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Odredba je donesena 25. travnja 1941. godine, dva tjedna nakon uspostave NDH.

> Još jedna bahata i nestručna medijska zvijezda desnice: Romina Knežić s Nove tv odbrusila Pupovcu

Zakonska odredba o zabrani ćirilice stupila je na snagu danom proglašenja u "Narodnim Novinama", a u potpisu odredbe bio je poglavnik Ante Pavelić.

Novčana kazna i mjesec dana zatvora

"Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području Nezavisne Države Hrvatske. To se naročito odnosi na cijelo poslovanje svih državnih i samoupravnih tijela, na urede javnog poretka, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i na sve javne napise", stajalo je u provedbenoj naredbi za pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova, a ovu odredbu potpisao je Ministar unutarnjih poslova Andrija Artuković.

Svatko tko bi prekršio odredbu čekala ga je novčana kazna i mjesec dana zatvora.

"Prema tome naređujem: da se na cijelom području Nezavisne Države Hrvatske odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakovih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se neodvlačno, a najkasnije u roku tri dana skinuti",  pisao je Artuković policajcima. 

Zabrana ćirilice i rasni zakoni su osnova NDH

Zajedno sa zabranom ćirilice donesene su i Zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti te odredba o zaštiti narodne i arijske kulture Hrvatskog naroda kao i ona o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda. Ovi zakoni predstavljali su osnovne zakone NDH. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.