Za 5 milijardi kuna smanjena nelikvidnost

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

DOBRE vijesti iz Ministarstva financija stižu kada je u pitanju nelikvidnost koja je u godinu dana značajno smanjena.

Blokade su po prvi put ispod 40 milijardi kuna - u listopadu su iznosile gotovo 45 milijardi. Odnose se na 65 tisuća poslovnih subjekata koji zapošljavaju 53 tisuće radnika. Rezultat je to i predstečajnih nagodbi, kažu u Ministarstvu financija. Više od 3 tisuće je zahtjeva za nagodbom - ukupne obveze 30 milijardi kuna, iznos blokada 9 milijardi kuna.
 
Najviše tvrtki je u prerađivačkoj industriji građevinarstvu i trgovini. Osim predstečajnog postupka koji daje rezultate, dobar je odaziv na direktne nagodbe dužnika i vjerovnika. Dio tvrtki je izbrisan iz sudskog registra, čeka se i da banke inteziviraju svoj dio posla u zatvaranju njihovih računa. No red ne paše svima. Šokiraju zloporabe transparentnosti postupaka predstečajnih nagodbi pa se tvrtkama otežava poslovanje, kaže visoki izvor iz Ministarstva financija i proziva INA-u koja obustavlja isporuke, traži avansno plaćanje ili plaćanje u roku od 15 dana umjesto 30 odnosno 60.
 
Odobreno je više od 7 tisuća reprograma poreznog duga u ukupnom iznosu većem od 3 milijarde kuna. Bilježi se dobra naplata - preko 80 posto. Izvor iz Ministarstva financija proziva privrednike koji se žale na porezna opterećenja i podsjeća - jedino su opterećeni građani i to većim PDV-om. Sada se okrećemo njima, kažu, pa će svoj porezni dug moći reprogramirati i na 30 do 60 rata otplatiti glavnicu uz kamate od 4,5 posto. Ranije kamate bit će im otpisane. Što se sustava fiskalizacije tiče, od 459 nepravilnosti samo je 5 objekata zapečaćeno. Ostali su popravili sve što su im inspektori zamjerili, a da tomu nije kraj, govori najava iz Porezne da će oko 30 posto inspektora biti u akciji provjera obveznika fiskalizacije tijekom cijele godine.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.