Zabranjeni poljubac pakistanske glumice: "Antipatriotsko zbližavanje s Indijcima"

Screenshot: YouTube

HUMAIMA MALIK, najplaćenija pakistanska glumica, izrazila je zabrinutost oko načina na koji će domaća publika reagirati na njezinu prvu ulogu u bollywoodskom filmu, u kojemu dolazi do poljupca između nje i indijskog glumca Emraana Hashmija, piše Fifi Haroon za BBC World Service.

Pakistansko-indijski poljubac svrstat će Malik u skupinu pakistanskih glumica koje su, otišavši u Indiju, naišle na kritiku konzervativnog dijela pakistanske publike.

Malik će se, prema nekima, naći u društvu Veene Malik, još jedne pakistanske glumice koja je izazvala polemike pojavljujući se naga na naslovnici indijskog časopisa za muškarce s natpisom ISI tetoviranom na lijevoj ruci (ISI je akronim za pakistansku obavještajnu agenciju).

Fifi Haroon ističe kako je "oštra kritika djevojaka koje odlaze preko granice u potrazi za slavom i bogatstvom uvijek bila ekstremna u konzervativnom Pakistanu" te navodi kako često "ljubljenje s neprijateljem" nailazi na široku osudu. Tek nedavno je prekinuta praksa cenzuriranja indijsko-pakistanskih poljubaca u pakistanskim kinima.

U 1980-ima masovno širenje VHS kazeta dovelo je indijske filmove u domove Pakistanaca, a u desetljeću koje je slijedilo došlo je do postojanog opadanja odlazaka u kino među Pakistancima. Ponuda se u pakistanskim kinima uglavnom svodila na strogo cenzurirane hollywoodske blockbustere koji su pristizali sa značajnim vremenskim odmakom od prikazivanja na Zapadu te na niskobudžetne bollywoodske filmove, primjećuje Haroon.

Uvođenje modela zapadnjačkih kina u Pakistan označilo je prekretnicu u kulturi gledanja filmova u toj zemlji. Mogućnost gledanja filmova na dan prikazivanja u ostatku svijeta dovela je do buđenja interesa i širenja entuzijazma među pakistanskom publikom, koja novoprobuđenu strast za filmom nije ograničila samo na velike hollywoodske i bollywoodske filmove, već je našla mjesta i za filmove nezavisne pakistanske filmske produkcije. Haroon ističe kako je 2013. godina bila izuzetno uspješna za pakistansku kinematografiju.

Film koji je najviše zaradio u 2013. godini, Waar, navodno je u potpunosti financiran od strane ISPR-a, ureda za medije Pakistanske vojske, i ISI-ja.

"Poljubac Humaime Malik vjerojatno neće proći kraj pakistanskih cenzora, koji su skloni osuditi takav čin kao antipatriotsko zbližavanje s Indijcima", navodi Haroon.

"Bollywood je možda veći i sjajniji, ali Lollywood (sjedište kinematografije u Lahoreu) i Pakistanska vojska odlučni su u vraćanju pakistanskih glumica natrag u domenu domaće filmske produkcije", Zaključuje Haroon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.