Zakon o područjima i sjedištima sudova: "Izravnih ušteda neće biti, ali će građani dobiti bržu uslugu"

Foto: Hina

"NAMJERA vlade je racionalizacija, odnosno smanjenje broja sudova. Cijelu Hrvatsku smo obišli i sa svima razgovarali , i to vam pokazuje da vjerujemo da je ovo dobar pomak", rekao je ministar pravosuđa, Orsat Miljenić predstavljajući u Saboru prijedlog zakona o područjima i sjedištima sudova.

Na ukidanje pojedinih općinskih sudova reagirao je HSS-ov Branko Hrg.

"Kada se ukine jedna služba, druga služba, treća služba, lokalna samouprava odumire. To vam je kao kad ode veterinar ode sa sela, ode škola, selo je gotovo, ljudi se sele, zato se ovaj proces i događa i zato se bojim da ovo sve skupa neće rezultirati tako dobrim efektima."

"Mogao sam ugodnije provoditi vrijeme i uopće ne otvarati ovo pitanje, ali mislim da ga je trebalo otvarati. Cijelu Hrvatsku smo obišli i razgovarali gdje god smo bili, i to vam pokazuje da stojimo i vjerujemo da je ovo dobar pomak. On nije dovoljan, kao što nije i argument da negdje nešto stoji sto godina i da ne treba dirati. Svijet i da se mijenja, prije sto godina je bilo jedno, a danas nešto drugo", odgovorio je Miljenić. Ponovio je da će se broj sudova državnih odvjetništava smanjiti za oko sto, izravnih ušteda neće biti, ali će građani dobiti bržu uslugu.