Zakon za sve isti? Pročitaje kakav sudski tretman imaju seka Nevenka i braco Kerum

Foto: Jakov Prkić (Cropix)

ZAKON za sve isti? U Hrvatskoj teško. Evo primjera kako sudovi postupaju sa saborskim zastupnicima Nevenkom Bečić i Željkom Kerumom.

Kakva vjerodostojnost: Anđelka branila vrtiće, a sad blati Keruma

U tri godine Visoki prekršajni sud nije bio u stanju donijeti odluku u poznatoj aferi Vrtići, zbog koje je Kerum nepravomoćno osuđen na globu od 15 tisuća kuna jer je mimo javne nabave namjestio posao od šest milijuna kuna svom prijatelju i bivšem poslovnom partneru Ivici Livaji, koji je u međuvremenu svoju firmu potjerao u stečaj, ali ne prije no što je Nevenka zatražila da Željku vrati onih pola milijuna eura koje mu je posudio za otvaranje salona keramičkih pločica.

Glavna referenca za dobivanje posla organizacije 27 izvođača Livaji je dodijeljena zbog prijateljstva s Kerumom. Odabir mimo natječaja branila je Anđelka Visković, danas vrlo gorljiva protivnica svog dojučerašnjeg šefa. "Trebao nam je netko pouzdan", doslovno nam je rekla Anđelka. Kad je Kerum vidio kako se izlanula, zabranio je i njoj i Juri Šundovu da komuniciraju s medijima. Bilo je to doba početka mandata, kada je Kerum još tu i tamo dolazio na posao.

Za vrtiće uskoro zastara

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu vrlo je efikasno diglo optužni prijedlog u svega dva tjedna nakon objavljivanja teksta na Indexu. Prekršajni sud u Splitu suđenje je zaključio također vrlo efikasno u travnju 2010. godine. Otada ništa. U nekoliko navrata smo se raspitivali na Prekršajnom sudu što je s "vrtićima". Odgovoreno nam je kako predmet nije u Zagrebu, nego u Splitu?! To naprosto nije bila istina jer smo doznali da bi slučaj konačno trebao doći na red za razmatranje. Nevjerojatno.

Kako ništa nije slučajno, tako nije ni slučajno da zastara za vrtiće nastupa četiri godine nakon sklapanja ugovora između Grada Splita i Livaje. Bilo je to u srpnju 2009. godine, što znači da u srpnju 2013. godine, dakle za svega pet mjeseci nastupa zastara. Hoće li to biti dovoljno za pravorijek? Odluka se nestrpljivo iščekuje u Splitu.

Za ispitati Nevenku i zastupnika Kerum d.o.o., odluku i rješenje - tri godine?!

Da postupanje Visokog prekršajnog suda u slučaju protiv Željka Keruma nije slučajnost, već pravilo, pokazuje i predmet koji vodi Županijski sud u Splitu protiv Nevenke Bečić i Kerum d.o.o. za utaju poreza od 2,9 milijuna kuna.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je istragu u svibnju 2010. godine. Sudu je, međutim, trebalo nevjerojatne tri godine za odluku. Koliko je tu posla zapravo bilo da se tako odužilo? 

Trebalo je saslušati osumnjičenu zastupnicu Bečić, zastupnika Kerum d.o.o., odlučiti i napisati. Za taj posao sucu Davoru Svalini trebalo je tek nešto manje od tri godine. Kako nam je kazano na splitskom sudu, svoju odluku je napisao tek prije desetak dana te je sada na potezu vijeće Županijskog suda. Ukoliko podrže suca Svalinu i potvrde njegovo neslaganje, onda će po žalbi Državnog odvjetništva odlučivati Vrhovni sud. Što znači da će proći moguće i cijela godina prije no što doznamo hoće li biti istrage protiv Nevenke za utaju.

Imaju li i ostali osumnjičenici, koje ne štiti politika i saborska fotelja, privilegiju da sudovi postupaju ovakvom ležernošću? Ne bi se baš zakleli.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.