Zašto bogati ne plaču?

OPET JE sve bilo utemeljeno na zakonu.

Miro Vukić nije u skladu sa zakonom odjavio automehaničarski obrt. Porezna uprava godinama je po zakonu nabijala zateznu kamatu na taj porezni dug. Kad se napokon odlučila namiriti, sud je presudio po zakonu i obiteljsku kuću dao na bubanj. Dvjesto godina staro zdanje u skladu sa zakonom prodano je na javnoj dražbi. Onda su prema Zakonu o policiji došli specijalci i izbacili deveteročlanu obitelj Vukić iz kuće koja im više ne pripada.

Jedna žena se onesvijestila, Tinu Vukić odvezla je Hitna pomoć, policija je nasilno uklanjala okupljene prosvjednike i spriječavala novinare da se približe kući. Čuli su se plač i vika.

I sve to, koje li ironije, događalo se baš u kvartu Božidara Kalmete.

Prazna država

Jutrošnja drama u Arbanasima poslužila je kao još jedan podsjetnik na to kako pravna država djeluje kad god joj se ukaže prilika. A prilika se ukazuje samo kad su u pitanju sitne ribe. Recimo, Aleksandra Ljuba i njezinih osam mjeseci zatvora zbog šest tisuća kuna troška za ljetovanje. Ili baba Minka i njezinih šest dana zatvora zbog duga za odvoz smeća.

A navikli smo već da policijski specijalci udaraju samo na one koji se ne mogu braniti: na nevladine udruge ispred Horvatinčićeva šoping centra, na prosvjednike ispred Markova trga, na sindikaliste iz Pučišća, a sada i na obitelj Vukić iz Zadra.

Ali, što se tu može. Kad se mehanizam pravne države jednom zahukta, melje pred sobom sve one koji joj stanu na put. Osim onih koji joj se spretno izmaknu.

Vratimo se stoga malo u svibanj 2010. godine.

Baukov Mamić

Na aktualnom satu u Hrvatskom saboru tadašnji oporbeni zastupnik Arsen Bauk postavio je premijerki Jadranki Kosor sljedeće pitanje: "Istaknuti sportsko-politički djelatnik Zdravko Mamić izjavio je kako su on i njegov klub izvezli sto milijuna eura usluga. Radi se, naravno, o prodaji nogometaša. Koliko je gospodin Mamić na tu zaradu platio poreza?".

Jadranka Kosor sa smiješkom je odbacila to pitanje, nakon čega je Bauk poentirao: "Ja mislim da gospodin Mamić nije platio porez, ali zato su ga platili građani. Uvodite im harač, ukidate im porezne olakšice, a bogatima ne uzimate ni lipe poreza".

Mamićev bauk

Dvije i pol godine kasnije, nakon što je Bauk odradio prvu godinu ministarskog mandata u novoj Vladi, Zdravko Mamić opet se na press konferenciji hvalio zaradom od transfera: "Kako objasniti da je Dinamo uprihodio više od sto milijuna eura koje su ušle u Hrvatsku? To je kao da je neka tvrtka izvezla dvije milijarde proizvoda. Je li nam netko rekao hvala?".

A je li ga netko, primjerice Bauk, pitao je li na to platio porez?

Naravno da nije. U međuvremenu, Baukova vlada čini isto ono što je on ne tako davno zamjerao Kosoričinoj vladi: građanima nabija poreze, a bogatima ne uzima ni lipe poreza.

Vratimo se stoga još par godina unazad.

Todorićev dvorac

I podsjetimo na famoznu gradnju Kulmerovih dvora. Ivica Todorić uredio je 2006. godine dvorac kao hotel, jer je samo tako mogao dobiti građevinsku dozvolu. Nikad nije zatražio kategorizaciju jer je taj hotel u vlasništvu Agrokora koristila samo njegova obitelj u privatne svrhe. Novinari nikad nisu doznali je li Todorić na to platio porez. Da bi naposljetku SDP u Gradskoj skupštini izglasao izmjene GUP-a prema kojem je u podsljemenskoj zoni dozvoljena gradnja rezidencijalnih objekata velikih točno kao Todorićevo imanje.

Nije to učinio samo Bandićev SDP, nego i Milanovićev.

Za te ispravke zagrebačkog GUP-a u periodu od 2005. do 2009. godine Mirela Holy je kao ministrica okoliša izjavila da "nisu bili ništa drugo nego protuzakoniti akt". Svejedno, Milanovićeva vlada izričito je Indexu rekla da se Todorićevim dvorcem neće baviti.

Zahuktali kotač

Ali svi oni, i Mamić i Todorić i Horvatinčić i Thompson i Šuker i tko zna tko još, pronašli su način kako da se izmaknu pred zahuktalim, dobro podmazanim, kotačem pravne države.

Vukići ga nisu pronašli. I dobili su ono što su zaslužili. Po zakonu i po proceduri. Ni ovoga puta, kao ni mnogo puta do sada, plač i suze nisu mogli spriječiti provođenje pravde.

Mogli su samo izazvati novu provalu građanskog gnjeva zbog toga što ta ista pravda još nije pokucala na vrata nekog tajkunskog dvorca.

Pogledajte u videu što se događalo tijekom jutra ispred kuće Vukićevih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.