Završeno suđenje za ubojstvo Meksikanke Selene Macedo, optuženi ni riječi nije izustio

Foto: Arhiva

ZAVRŠILO je suđenje za teško ubojstvo Meksikanke Selene Macedo. Optuženi Edi Mišić do kraja je ostao dosljedan te ni danas nije htio ni riječi kazati o ubojstvu. Samo je kratko ponovio da nije kriv i da se brani šutnjom. Identično je kazao i na ispitivanju u Državnom odvjetništvu 3. listopada nakon privođenja.

Objava u četvrtak

Sudac Vlado Živaljić naložio je da se danas prije uzimanja obrane u sudnici pregleda snimka. Osim formalnosti koje su tom prilikom obavljene, ništa se novo nije vidjelo. Sutra su na rasporedu završne riječi tužiteljice Julijane Stipišić i branitelja Frane Gorjanca, a objava presude očekuje se u četvrtak.

Živaljić je, inače, odbio sve prijedloge obrane koja je tražila novo neuropsihijatrijsko i mehanoskopsko vještačenje. Sudac, naime, smatra da je tu sve utvrđeno i da nova vještačenja ne bi ništa novo donijela, tj. da su suvišna.

Branitelj Gorjanc danas je tijekom ispitivanja patologinje Marije Definis Gojanović nastojao odigrati posljednje adute. Presudno će biti za koju će se kvalifikaciju odlučiti vijeće suca Živaljića. Gorjanc je već najavio kako će dokazati da je riječ o običnom ubojstvu, dok tužiteljica Stipišić ustrajno inzistira na okrutnom i podmuklom, dakle, teškom ubojstvu koje nosi sankciju i do 40 godina zatvora.

Je li Selena bila u nesvijesti kada joj je prerezan vrat?

Gorjanc je danas nastojao dobiti odgovore koji bi išli u prilog tezi da se radi o "običnom" ubojstvu, za koje je maksimalna predviđena kazna 15 godina zatvora.

Je li Selena već bila onesviještena kada joj je prerezan vrat? Ako jest, onda nije ništa osjetila pa nije ni trpjela bolove potrebne za kvalifikaciju okrutnog ubojstva. Podljev nađen na Seleninu vratu upućuje na gušenje. Snažan pritisak ili udarac mogao ju je onesvijestiti, zaključila je patologinja u odgovoru tužiteljici Stipišić kojoj nije bilo jasno kako laka tjelesna ozljeda poput podljeva mišića vrata može dovesti do onesvješćivanja.  

Obrani bi bilo dovoljno da sudsko vijeće ostavi u dvojbi. Ako se misle, trebali bi ići u korist optuženog po načelu "in dubio pro reo". Patologinja je, inače, izjavila na upit tužiteljice da se s ovako drastičnim slučajem nije susrela u 20 godina karijere sudskog vještaka. Sucu Živaljiću pitanje se nije niti malo svidjelo.

I danas je na suđenju bio Selenin brat Emanuele. Hrabro se držao pošto se svjedočenje patologinje Definis Gojanović odnosilo na najmučnije detalje slučaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.