Zbog plišanih medvjedića Bjelorusija izbacila švedskog veleposlanika?

BJELORUSIJA je danas izbacila švedskog veleposlanika uz objašnjenje da je želio uništiti veze sa bivšom sovjetskom republikom koju vodi autoritarni predsjednik Aleksander Lukašenko.

Potez bjeloruskih vlasti došao je nakon što su se svjetski mediji raspisali o akciji švedskih aktivista koji su ilegalno zrakoplovom ušli u državu i građanima bacali stotine plišanih medvjedića sa porukama u kojima se pozivalo na slobodu govora i poštivanje ljudskih prava, piše AFP.

Skandalozno izbacivanje veleposlanika


Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je protjerivanje veleposlanika nazvao skandaloznim te dodao da se o slučaju konzultirao sa povjerenicom EU za vanjsku politiku Catherine Ashton. Ministar smatra da bi izbacivanje veleposlanika moglo biti povezano sa akcijom aktivista.

Prije nekoliko dana Lukašenko je zbog incidenta dao otkaz šefu granične kontrole i zapovjedniku zračnih snaga. Glasnogovornik bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Savinykh je negirao da je Stefan Eriksson izbačen.

Diplomatskim jezikom je objasnio da je odlučeno da se veleposlaniku ne produže vjerodajnice. Dodao je da je Erikssonova aktivnost bila usmjerena uništavanju odnosa između dvije države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.