Žderić pet sati iznosio obranu: Država Konstruktoru ostala dužna pola milijarde kuna?!

DIREKTOR Konstruktora Željko Žderić danas je na splitskom Općinskom sudu pet sati iznosio svoju obranu na suđenju za privatizaciju nekad najmoćnije hrvatske građevinske firme. Direktor Žderić osvrnuo se i na aktualna situaciju u tvrtki, čiji su radnici nedavno štrajkali zbog neisplate plaća.

Plaće su podijeljene, ali račun još uvijek nije odblokiran, prije svega zbog toga što su državne firme ostale dužne Konstruktoru pola milijarde kuna, otkrio je danas Žderić.

Vlada traži rješenje za spas Konstruktora 

Zbog toga je prije desetak dana održan sastanak u Vladi kako bi se našlo nekakvo rješenje te omogućilo Konstruktoru da nastavi poslovanje i zadrži 1.500 radnika. Novih poslova, naime, nema, zbog blokade računa Konstruktor ne može sudjelovati na natječajima jer ne mogu dobiti potvrdu Porezne uprave. Navodno bi se dignuo nekakav kredit da se stvari pokrenu s mrtve točke. 

Žderić je, očekivano, ponovio sve što je rekao u istrazi. Privatizacija je 1993. godine izvedena po zakonu, u prilog tome idu i mišljenja nekoliko vještaka, poput Jakše Barbića, koji je dao očitovanja i na privatizaciju Konstruktor inženjeringa, ali i GP Konstruktora, što je predmet ovog postupka.

Fond 17 godina šutio o privatizaciji pa odgovorio da imaju štetu od 2,7 milijuna DEM

Žderić je upozorio da su svu dokumentaciju o privatizaciji predali Fondu za privatizaciju, ali od njih odgovor do dana današnjeg nisu dobili. Ni da su napravili dobro, ni da su napravili loše. Tek je bivši šef Fonda Vedran Duvnjak prije dvije i pol godine odgovorio Državnom odvjetništvu kako drže da su u privatizaciji Konstruktora oštećeni za 2,7 milijuna DEM. Nitko ih, naveo je, nije ništa pitao. Očito je da je došlo do nekakvog nesporazuma u komunikaciji. 

Fond je, inače, svojedobno poništio pretvorbu Konstruktor inženjeringa, no Upravni sud pobio je to rješenje pa se i istraga privatizacije u Konstruktoru prebacila sa Inženjeringa na GP.

Sutra obranu daju Mladineo, Bašić i Kuzmanić

Sutra bi svoje obrane trebali iznijeti preostali optuženici. Šef Nadzornog odbora Berislav Bašić, kojem je nedavno u zrak odletio automobil, te članovi Upravnog odbora iz doba privatizacije Josip Kuzmanić i Ivica Mladineo, donedavni šef Porezne uprave, koji je s funkcije smijenjen nakon što je prošlog ljeta optužnica za Konstruktor postala pravomoćna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.