Želite li dobiti hrvatsko državljanstvo, morat ćete znati točno odgovoriti na ovih 100 pitanja!

ŽELITE li hrvatsko državljanstvo, to neće biti lako postići. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je prije desetak dana Pravilnik o načinu provjere znanja hrvatskog jezika, kulture i društvenog uređenja, kako bi utvrdilo poznaju li kandidati za dobivanje hrvatskog državljanstva dovoljno povijest i kulturu Hrvatske. Pravilnik je na snagu stupio prije nekoliko dana, a sadržavat će ukupno 15 pitanja, od kojih će kandidat na 10 morati točno odgovoriti. U prilogu pravilnika nalazi se sto pitanja, a službenici MUP-a nasumice će odabrati njih 15.

Podnositelj zahtjeva na pitanja će, stoji u Pravilniku, morati odgovoriti samostalno, a policijski službenik u postaji ili službenik u diplomaciji, ako se zahtjev podnosi u inozemstvu, odmah će provjeriti rezultate. Ako kandidat nije zadovoljio, može dobiti uputnik na uvid, ali ga ne smije kopirati ili uzeti sa sobom.

Uz pozitivno riješen upitnik za dobivanje državljanstva, preduvjet je poznavanje hrvatskog jezika u govoru i pismu. MUP-ov Pravilnik propisuje da se ono može  dokazivati potvrdom o položenom ispitu iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma na visokom učilištu, srednjoškolskoj ustanovi ili ustanovi za obrazovanje odraslih koje na temelju odobrenja ministarstva nadležnog za obrazovanje izvode programe iz hrvatskog jezika, svjedodžbom o završenom osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj ili svjedodžbom inozemne obrazovne ustanove kojom se potvrđuje da je obrazovanje provedeno po programu na hrvatskom jeziku ili svjedodžbom o završenom tečaju najmanje B1 stupnja znanja hrvatskog jezika.

U ispitu se uglavnom postavljaju četiri pitanja vezana za Ustav RH, državno uređenje i ustroj tijela državne vlasti. Tri pitanja se odnose na hrvatsku povijest pa bi tako podnositelj zahtjeva trebao znati koji je poznati političar ubijen u atentatu 1928. godine u beogradskoj skupštini, kada se slavi Dan antifašističke borbe ili kako se zvala munjevita vojna akcija Hrvatske vojske 1993. godine. Sljedećih šest pitanja odnosi se na zemljopisni položaj hrvatske, umjetnost i književnost.

Ovdje pogledajte na kojih sto pitanja morate znati odgovor ne bi li bili adekvatan kandidat za dobivanje hrvatskog državljanstva!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.