Zmajlović Zagrepčanima dijeli mlade smreke s Velebita: Građani će morati potpisati ugovor o udomljavanju

Foto: Vojko Bašić/Cropix

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović građanima će podijeliti tristotinjak mladih smreka s Velebita. Ministar će sa svakim udomiteljem potpisati ugovor o udomljavanju u kojem će se građani obvezati da će mladicu udomiti, zasaditi u dvorište ili prikladnu posudu i prikladno je njegovati. Akcija na glavnom zagrebačkom trgu počinje u 13 sati.

Inače, mlade smreke dovezene su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit s travnjaka Veliki Lubenovac, a kako su priopćili iz resornog Ministarstva, njihovo vađenje dio je brige za očuvanje pašnjaka unutar nacionalnog parka. Travnjačke površine riznice su biološke raznolikosti na kojima živi velik broj biljnih i životinjskih vrsta, a jedan od zadataka uprave nacionalnog parka Sjeverni Velebit je da se spašavanjem travnjaka od zarastanja stvore uvjeti za očuvanje i razvoj tih vrsta.

"Mlade smreke dovezene su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Izvadili smo ih u sklopu redovnog održavanja travnatih površina parka. Djelatnici Nacionalnog parka, umjesto da smreke samo izvade ili posijeku, odlučili su ih izvaditi zajedno sa žilištima, dovesti u Zagreb i podijeliti građanima Zagreba", ističe glasnogovornica ministarstva, Dijana Sušac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.