Zmajlović brani preseljenje Ministarstva u luksuzne prostorije: Uštedjet ćemo 3,5 milijuna kuna

Foto: Hina

LUKSUZNE prostorije Zagreb towera u koje se seli Ministarstvo zaštite okoliša i dalje su na meti javnosti. Prema dokumentu kojeg posjeduju mediji godišnji troškovi bit će veći, a ne manji kako tvrdi resorni ministar. Zmajlović pak i danas ostaje pri svome i preseljenje opravdava uštedama od 35 posto.

"Nikakvih prijepora nema, uštedjet ćemo 3,5 milijuna kuna", ponavlja i danas ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović opravdavajući preseljenje njegova ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša, Agencije za zaštitu okoliša i Državnog zavoda za zaštitu prirode u luksuzne prostore Zagreb towera.

"Nadam se da ne očekujete od mene kao ministra da ne poduzimam ništa i da trošim više ako na tržištu postoje uvjeti da uštedimo. To i radimo. Štedimo za državni proračun, objedinjavamo ministarstvo koje postoji na jedanaest lokacija na jednu lokaciju i time ćemo napraviti ministarstvo još učinkovitijim, funkcionalnijim i u isto vrijeme financijski uštedjeti", kaže Zmajlović.

Trošak preseljenja na novu lokaciju nešto viši od 14, 5 milijuna kuna

Iako su cijene najma postojećih lokacija negdje bile i jeftinije, Zmajlović objašnjava kako su tu još i popratni troškovi na koje treba računati.

"Primjerice, na lokaciji gdje je zakup pet kuna, plaćamo šest tisuća kuna za parkirna mjesta, dok se na drugoj lokaciji plaća pola milijuna kuna pričuve za 39 zaposlenika, što je 500 kuna po kvadratu. Treba troškove gledati cjelovito za svih jedanaest lokacija i kad ih tako promatramo imao jednostavnu računicu: 9,7 milijuna kuna postojećih ili nova lokacija od 6,3 milijuna kuna", zaključuje.  Kad je pak u pitanju Fond za zaštitu okoliša, kao izvanproračunsko tijelo koje samostalno donosi svoje proračune, Zmajlović podvlači kako trenutno troši 15,5, a trošak preseljenja na novu lokaciju bit će nešto više od 14, 5 milijuna kuna. Podrobnijim računanjem nisu se bavili njegovi kolege ministri. Ministar gospodarstva Gordan Maras:


"Jedino što mogu reći je da se želim baviti poticanjem poduzetništva u Hrvatskoj, a ne svaki dan iznova razglabati iste stvari. To trebate pitati kolegu Zmajlovića i one koji su u tom djelu angažirani", kaže Maras.

Dovoljno informacija nema ni ministar Uprave, Arsen Bauk, koji napominje- ako je riječ o uštedama, onda je to pozitivno.

Zmajlović: Stojim iza svake brojke

"Ukoliko se radi o uštedi onda je to pozitivno, a radi li se o uštedama.... svašta sam ovih dana čitao po medijima. Vjerujem da će on to objasniti, ako već nije", kaže Bauk.

Ministar Zmajlović stoji iza svojih brojki, pa mu tako, kaže, ostavka ne pada na pamet. "Pa ne mogu o tome govoriti, govorim vam da stojim iza svake brojke", zaključuje Zmajlović.

O mogućim ostavkama i smjenama ne želi ni zamjenik ministra financija, Igor Rađenović. To nije pitanje za mene, već za premijera, kaže.

"Odluka o tome da li netko ostaje ili ne morate pitati premijera i to vi dobro znate", kaže Rađenović.

A premijer je, doznaje se, zbog svega razgovarao s ministrom Zmajlovićem kojeg je zatražio objašnjenje, a ministar mu je osobno predočio kako će ostvariti planirane uštede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.