Znamo li što jedemo? Na 354 tisuće jaja država prekontrolira samo jedno!

Foto: Ilustracija

PREMA europskom sustavu samokontrole svatko tko u proizvodnji i prodaji hrane sudjeluje sam odgovara za ono što je na tržištu. Država sve provjerava u puno manjoj mjeru nego ranije, napušten je sustav u kome se sve što je dolazilo na granice kontroliralo i vjeruje se certifikatu za koji odgovaraju proizvođači, piše današnji Zadarski list.

Što se tiče kravljeg mlijeka, godišnje ga se proizvede 550 tisuća tona, a kontrolira se samo 330 uzoraka, jer tako stoji u Pravilniku o monitoringu živih životinja i proizvoda od životinjskog porijekla. Što se tiče jaja, godišnje ih hrvatske kokoši iznesu oko 850 milijuna, a pregleda ih se tek 2400 komada, što znači da se pregleda jedno jaje na 354.000 proizvedenih!

Što se goveda tiče, testirati treba najmanje 0,4 posto od ukupnog broja goveda zaklanih u prethodnoj godini. Ako je u 2011. godini zaklano, kažu podaci Državnog zavoda za statistiku, 246.000 goveda, država je na niti tisuću njih morala ispitati ostatke lijekova i drugih štetnih tvari, svinja je morala prekontrolirati pola posto od ukupne proizvodnje, peradi pak po sto kokoši, purica, i druge peradi na ukupno 60.000 tona proizvedenih, piše Zadarski list.

Kad je u pitanju, primjerice, mlijeko ovaca, koza ili, recimo, kobila, pravila monitoringa kažu da se broj uzoraka određuje prema količini proizvodnje i "s obzirom na utvrđene probleme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.