Znanstvenici dekodirali "unutarnje glasove" u mozgu



ZNANSTVENICI su pronašli metodu rekonstrukcije riječi na temelju moždanih valova pacijenata u trenutku dok misle na pojedine riječi.

Metoda funkcionira tako da se prikupljaju električni impulsi iz mozgova pacijenata. Kompjuterskim modelima na temelju signala pacijenata slušača znanstvenici su uspjeli rekonstruirati moždane valove pojedinih riječi na koje su pacijenti mislili.

Ova metoda mogla bi se primjenjivati na pacijente u komi i pacijente koji su izgubili sposobnost govora. Istraživanja se provode na američkom javnom sveučilištu Berkeley u Kaliforniji.  

Eksperimenti

Ovom velikom otkriću, prethodile su neke studije. Tako su u istraživanju provedenom 2011. sudionici eksperimenta spojeni elektrodama na kompjuter mogli  pomicati kursor po ekranu jednostavno misleći na samoglasnike. Metodom funkcionalne magnetske rezonance, znanstvenici su pratili dotok krvi u mozak i pokazali da postoji mogućnost identifikacije riječi ili koncepata o kojima pacijent razmišlja. Znanstvenici su proučavali uzorke dotoka krvi u mozak čime su pokazali da su različite kombinacije dotoka krvi u mozak, dakle različiti uzorci, povezani s riječima ili konceptima.

Brian Pasley, sa sveučilišta Berkeley, zajedno sa svojim timom bavi se "rekonstrukcijom stimulusa" u području mozga koji se zove gornji temporalni girus. To je dio mozga zadužen za slušanje, ali i za više moždane funkcije koje nam omogućuju lingvističko razlučivanje zvukova koje čujemo.

Eksperiment se provodio tako da su se 15 pacijenata koji su morali biti podvrgnuti operacijama zbog epilepsije ili tumora na mozgu puštale audio snimke više različitih govornika koji su izgovarali različite rečenice. Zatim su se pratili električni signali mozgova pacijenata.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.