Znanstvenici testiraju lijek koji tumore uklanja "u nekoliko dana"

Screenshot: ABC NEWs

ZNANSTVENICI su uspješno uništili kancerogene tumore koristeći eksperimentalni lijek izveden iz sjemenki voća koje raste isključivo u tropskim šumama na krajnjem sjevernu Queenslanda, Australija.


Jedna injekcija EBC-45 lijeka se pokazala iznimno učinkovitom na laboratorijskim modelima, a testiranja na glavi, vratu i debelom crijevu životinja su uništila tumor u više od 70 posto slučajeva, rekao je voditelj istraživanja Glen Boyle.

''U predkliničkim pokusima mi smo ubrizgali lijek u naše modele i u roku od pet minuta vidjeli rumenilo na području koje izgleda poput modrice. Nakon 24 sata, područje tumora pocrni, a nekoliko dana kasnije nastane krasta koja otpadne nakon tjedan do dva otkrivajući zdravu kožu. Brzina procesa me uistinu iznenadila,'' opisao je Boyle za ABC News.


Istraživači vjeruju da lijek izaziva reakciju stanica koje sprječavaju dotok krvi u tumor. ''Zbog toga imamo situaciju da se u tumoru formiraju modrice. Čini se da to aktivira imunološki sustav tijela koji počisti nered,'' kaže Boyle.

EBC-46 je iskušan na oko 300 slučajeva tumora na psima, mačkama i konjima, a znanstvenici kažu kako nema dokaza da je lijek učinkovit u borbi s rakom koji je metastazirao na druge dijelove tijela.

Novi lijek za ljude i životinje razvija QBiotics, podružnica kompanije EcoBiotics koja je otkrila svojstva sjemenki i nedavno dobila etičku dozvolu za prvu fazu ispitivanja na ljudima.

Predklinička istraživanja su financirali QIMR Bergofer i australsko Nacionalno vijeće za medicinska istraživanja, a rezultati su objavljeni u žurnalu PLOS One.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.