"Zrakoplovi u Hrvatskoj se ruše zbog lošeg sustava zaštite"

UDRUGA opće avijacije Hrvatske od ministra od ministra prometa, pomorstva i veza Siniše Hajdaša Dončića će zatražiti smjenu uprave Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Sastanak sa ministrom su zatražili jer udruga, kao niti njezine članice, "nisu bile u mogućnosti ostvariti kvalitetnu  komunikaciju prema Agenciji za civilno zrakoplovstvo u cilju ostvarenja sigurnog i ekonomski održivog okvira za razvoj grane u cjelini".

"Nema primjerenog sustava zaštite"

"Što više, članice i udruga doživljavaju dosadašnje djelovanje Agencije samo u smislu restrikcija, bez prave istinske i iskrene želje za unaprjeđenjem sigurnosti zračnog prometa, te postavljanju realnog okvira za razvoj i konkurentnost grane. Najbolji dokaz za to je ignoriranje nepostojanja primjerenog sustava zaštite i spašavanja SAR prema ICAO Annex 12 standardima, od strane same Agencije. Ta činjenica je u više navrata na tragičan način potvrđena prilikom rušenja domaćih i stranih zrakoplova na ozemlju RH", pišu u priopćenju iz Udruge opće avijacije Hrvatske.


"Stoga je jednoglasnom odlukom prisutnih zatražena smjena uprave Agencije za civilno zrakoplovstvo te imenovanje nove uprave, uz to traži se i dopuna novog sastava savjeta Agencije, u kome mora biti i predstavnik malog zrakoplovstva. Kao nužnu mjeru udruga predlaže preraspodjelu parafiskalnog nameta po putniku i teretu na sufinanciranje od EU poticane izgradnje nužne infrastrukture malih aerodroma i helidroma - koji su nužni za razvoj i unaprjeđenje konkurentnosti, sigurnosti i dostupnosti zračnog prometa u cjelini", dodaju iz Udruge.

Od ministra traže smanjenje zrakoplovne administracije

Od ministra traže smanjenje zrakoplovne administracije na broj primjeren broju aktivnih zrakoplova. "Kao posebnu mjeru unapređenja rada i komunikacije, predlaže se kvartalno organiziranje javne konferencije sa predstavnicima Ministarstva, Agencije za istraživanje nesreća, CCAA te članicama udruge, uz aktivnu komunikaciju obrađenih sadržaja prema EASA-i", pišu iz Udruge.

"U smislu prevladavanja sadašnjeg neodrživog stanja unutar grane na ozemlju RH, Udruga poziva sve u grani srodne udruge i sindikate te zrakoplovne stručnjake u zemlji i inozemstvu, na promptnu uspostavu suradnje", zaključuju iz Udruge opće avijacije Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.