A Ivan Čehok je tako htio biti bolji...

KAKO se promovirati kao doktor etike i kao etičar u politici, a onda biti jedan od rijetkih dužnosnika kojima je pošlo za rukom da ih se javno osudi zbog sukoba interesa?

Kako prozivati lopove na svim stranama, a onda i sam - pa čak i prije njih -  završiti iza rešetaka?

Kako se godinama pozivati na pravnu državu, pa onda dva tjedna sasvim izvjesnog skidanja zastupničkog imuniteta i najavljenog uhićenja pohoditi premijerku Jadranku Kosor u Banskim dvorima?

Čuvar koalicijskog pečata

Sve to i još mnogo više od toga pokazao nam je ovih godina Ivan Čehok, bivši predsjednik HSLS-a, liberalni gradonačelnik Varaždina te, što je također zanimljivo, jedan od trojice kreatora još aktualnog Koalicijskog sporazuma.

Njegov glavni čuvar Damir Polančec, već je završio iza rešetaka, tim putem sada je krenuo i njegov koautor Čehok, a ako se nastavi ovim tempom, u zatvoru bi mogao (i trebao?) završiti i netko iz HSS-a. Bila bi to savršena ilustracija onoga na što se ta famozna Sanaderova koalicija zapravo svela.

Putovanja, naknade, pogodovanja...

Prije pet godina Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa proglasilo je Ivana Čehoka krivim zato što je sa suprugom otišao na odmor u Kanadu u aranžmanu tvrtke koja je uložila u varaždinsku poslovnu zonu, potom zbog toga što je uzimao mjesečnu naknadu za obavljanje gradonačelničke dužnosti na što kao saborski zastupnik nije imao pravo, te zbog pogodovanja prilikom kupovine zemljišta.

A sada se našao pod istragom DORH-a i Uskoka zbog toga što je, pogodovanjem tvrtki za zabrinjavanje komunalnog otpada u Varaždinu, oštetio gradsku komunalnu tvrtku za 20 milijuna eura.

Običan dan u uredu

Reklo bi se, običan radni dan u uredu bilo kojeg lokalnog šerifa u Hrvatskoj. Od Milana Bandića nadalje. Tko nije barem pogodovao, kao da nije ništa radio.

Međutim, Čehokova specifičnost leži u tome što se on tako trudio biti bolji. Poput desničara koji propovjedaju o moralu, obitelji i braku, pa ljubavnicama šalju slike penisa. Ili ih zlostavljaju, kao u jednom recentnom slučaju u Hrvatskoj.

"Drž' lopova!"

Kad god je stigao Čehok je optuživao svog vjekovnog neprijatelja Radimira Čačića da je lopov. I eto, igrom sudbine, oporbenjak Čačić još nije u zatvoru, a ugledni skrbnik koalicijskog sporazuma Čehok na najboljem je putu da tamo završi. Ironija je gadna stvar.

Etika je još gadnija. Naročito kad onaj koji je trebao brinuti za etičnost ove vlasti, zajedno s njom završi u buksi. Kakva vlast, takva etika. Kakva etika, takva etiketa.

Posljednje riječi: Savjest mi je čista

Ivan Čehok godinama je tvrdio da mu je "savjest čista". Vadio se na nedorečenosti zakona, tražio rupe u procedurama, koristio retoričke trikove kako bi umanjio optužbe za sukob interesa. A nije propustio, kao veliki etičar, vaditi se čak i na "zagrebačkog gradonačelnika koji je poslove dodjeljivao svom kumu".

I naravno, nikome baš nije jasno zbog čega Milan Bandić još nije sproveden u Remetinec, kad se već godinama razglaba o zlatnim zahodima, Krašogradima, pročišćivačima, nadstrešnicama i ostalim zagrebačkim krasoticama. I to smeta svima, a ne samo nesretnom Čehoku.

Ali što se tu može kad u ovoj državi u zatvoru završavaju etičari, pjesnici, teatrolozi i čuvari koalicijskog sporazuma. Sve neko fino društvo. Bez ijednog Seljaka.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.