A što s pravdom? Postupak protiv Hadžića obustavljen nakon njegove smrti

Foto: FAH

ISTRAŽNO vijeće ICTY-ja danas je obustavilo postupak protiv Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj, koji je umro 12. srpnja 2016. godine.

> Umro Goran Hadžić
 
Hadžiću se sudilo za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. U optužnici protiv njega navodi se da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj trajno prisilno uklanjanje većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s velikog dijela Republike Hrvatske, kako bi to područje postalo dijelom države pod vlašću Srba.

Hadžiću je 13. travnja 2015. odobreno privremeno puštanje na slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. Hadžić je umro prošlog utorka, tokom privremenog boravka na slobodi, s prebivalištem u Novom Sadu, u Srbiji.

Podsjetimo, optužnica protiv Hadžića podignuta je 2004. godine. Uhićen je 20. srpnja 2011. godine i prebačen na ICTY 22. srpnja 2011. godine. Izjasnio se da nije kriv ni po jednoj točki optužnice, a suđenje je počelo 16. listopada 2012. godine. Tužilaštvo je završilo svoj dokazni postupak 2013. godine, izvođenje dokaza obrane je počelo u srpnju 2014. godine, a bilo je privremeno prekinuto od 20. listopada 2014. godine zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Pred hrvatskim sudovima ovaj nekadašnji skladištar iz Pačetina, sela nedaleko od Vukovara, osuđen je u odsutnosti na ukupno 20 godina zatvora. Hadžić je posljednji od 162 optuženika kojima se sudi pred tim ICTY-jem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.