Abdeslamov odvjetnik: On je moron iz Molenbeeka s inteligencijom prazne pepeljare

Foto: Hina, Polite Nationale

NAPADAČ na Pariz Salah Abdeslam, koji je za pet mjeseci svog bijega slovio kao najtraženiji čovjek na svijetu, danas je prebačen u Francusku iz Belgije gdje je uhićen.

Njegov belgijski odvjetnik Sven Mary u intervjuu za jedne novine opisao je sve poteškoće na koje je nailazio kao osoba koja brani jednog od najomraženijih ljudi na svijetu, prenosi Daily Mail.

On svog klijenta ne vidi kao nikakvog vođu. "On je mali moron iz Molenbeeka, više sljedbenik nego vođa. On ima inteligenciju prazne pepeljare. Abdeslam je izvrstan primjer generacije odrasle na igrici Grand Theft Auto, on misli da živi u svijetu video igara", rekao je Mary.

Grand Theft Auto je jedna od najpoznatijih igara na svijetu u kojoj je igrač u ulozi kriminalca, a kroz mnogobrojne misije cilj je krasti automobile, ubijati, pljačkati banke ili raditi mnoge druge stvari koje nisu u skladu sa zakonom. Upravo zbog toga ova popularna igra predmet je rasprava u mnogim zemljama.

"Pitao sam ga je li čitao Kuran, a on je rekao da je pročitao značenja na internetu", prepričao je odvjetnik.

Mary je rekao kako je s Abdeslamom pričao sedam ili osam puta i još mu nije jasno kako se taj mladić radikalizirao.

"Prije godinu i pol on je izlazio po klubovima. Jedino objašnjenje je da je internet propaganda učinila svoje i da mu je to dalo utisak da se prema muslimanima ne postupa pošteno", rekao je odvjetnik dodavši kako smatra da je njegov klijent vrijedan svjedok jer surađuje i može puno toga otkriti.

Abdeslam se pojavio pred francuskim sucem

Tijekom prvog iskaza u pariškoj palači pravde Salah Abdeslam je antiteroristiičkom sucu rekao da će se izjasniti kasnije, rekao je njegov francuski odvjetnik Frank Berton koji je precizirao da će biti ispitan 20. svibnja .


"U okviru slučaja povezanog s napadima u Parizu 13. studenoga 2015., Salah Abdeslam izručen je u srijedu ujutro francuskim vlastima (u skladu s europskim uhidbenim nalogom izdanim na njegovo ime 19. ožujka 2016. u Francuskoj)", priopćilo je savezno tužiteljstvo.

Salah Abdeslam uhićen je u Molenbeeku, bruxellskoj četvrti, 18. ožujka nakon četiri mjeseca potrage poslije napada 13. studenoga u Parizu.

Prema uhidbenom nalogu "Salah Abdeslam predan je jutros francuskim vlastima", objavilo je belgijsko savezno tužiteljstvo.

Abdeslam je prebačen zračnim putem u pratnji GIGN-a, elitne jednice francuske žandarmerije.

Pariški sudac ga je optužio za ubojstvo i sudjelovanje u ubojstvu terorističkog obilježja, posjedovanje i upotrebu oružja i eksploziva i otmicu u dvorani Bataclan.

Abdeslam je u pritvoru u Fleury-Merogisu, južno od Pariza u najvećem europskom zatvoru, 30-ak km od Pariza.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.