Adalbert Rebić: Crkva pobačaj prepoznaje kao veće zlo od pedofilije

KATOLIČKA crkva zaprepastila je javnost novom kontroverznom odlukom o ekskomunikaciji majke i liječnika koji su obavili pobačaj u devetogodišnje djevojčice iz Brazila, koju je silovao očuh. Prema toj odluci, ispada, kako je pedofilija manje zlo od pobačaja, a božji mač neumoljiv prema djevojčici, koja je ni kriva ni dužna ostala trudna, dok je posve tup prema pedofilu od očuha.

Zakonik kanonskog prava regulira pitanje ekskomunikacije, a prema njemu pobačaj podliježe izopćenju, dok pedofilija, s druge strane ne podliježe izopćenju. Da stvari tako stoje, pokazuju i dva slučaja iz novijih vremena, u kojima su otkrivena i osuđena dvojica svećenika pedofila, Ivan Čuček iz Zagreba i Drago Ljubičić s Raba. U crkvi to pojašnjavaju na način da tvrde kako je pobačaj usmjeren direktno protiv života, dok žrtvama pedofilije uvijek ostaje pravna instanca za traženje zadovoljštine i pravde.

Crkveni zakoni strogi i jasni

"Crkva ima svoje zakone i članovi Crkve moraju ih se pridržavati. U ovom slučaju riječ je o kazni, a ne o grijehu koji je pitanje savjesti", kazao je za Slobodnu Dalmaciju teolog dr. Adalbert Rebić. Pripadnici Katoličke crkve koji obave pobačaj nisu više u zajedništvu s Bogom, sve dok se ne pokaju, ne ispovjede i ne zatraže oprost.

"Možemo izraziti žaljenje da se moglo naći drugo rješenje za žrtvu, ali Katolička crkva ima svoje zakone. Očigledno je problem abortusa u Brazilu uzeo maha, pa biskupi na ovaj način žele poslati poruku drugim obiteljima što im se može dogoditi", rekao je za Slobodnu sociolog religije dr. Ivan Markešić, koji smatra kako je ovakav potez Crkve nastupio baš u trenutku početka rasprave o genetskim manipulacijama i stvaranju "djece po željama".

K.S.
Foto: medjugorje.ws

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.