Advent u Velikoj Kopanici: Lovu od kobasica i rakije odnijeli HDZ-ovu načelniku

Foto: Facebook načelnika Velike Kopanice

HDZ-ov načelnik Velike Kopanice organizirao je Advent na kojem su članovi lokalnih udruga kuhali, pekli i prodavali, a njemu su donijeli zaradu koju će podijeliti siromašnima.

Nezadovoljan organizacijom Adventa u Velikoj Kopanici, Indexu se javio čitatelj, član jedne od udruga u toj slavonskoj općini.

Tvrdi da je udrugama načelnik Ivan Meteš (HDZ) naredio da za Advent moraju kuhati čobanac, fiš, kobasice, peći kolače, kuhati vino i rakija te da je zatražio da sav novac koji zarade na štandovima postavljenim u mjesnom parku donesu njemu u općinu.

Čitatelj Indexa: Nisam pravnik, ali nije mi normalno da novac završi u džepu načelnika


"Nisam pravnik i ne razumijem se u vođenje općina, ali mi ovo nije normalno baš zato što se večeras cijeli događaj i odradio u mjesnom parku, a novac koji je zarađen je u džepu našeg načelnika. Iako sam odbio sudjelovati u takvom izvlačenju novca, drugi su sudjelovali. Pouzdano znam da su neke udruge 'zaradile' nekoliko tisuća kuna", kazao je Indexov čitatelj.

Kontaktirali smo općinu i službenica za informiranje Marija Lolić tvrdi da nitko nije bio prisiljen da sudjeluje na Adventu koji se sinoć održao. Tvrdi da je novac završio u općini, ali tako da se preusmjeri siromašnima, pa ih je iznenadio Indexov upit "zato što je sinoć bila baš pozitivna atmosfera".

Općina: Načelnik Meteš nije novac zadržao za sebe, nego za siromašne

"U organizaciji Adventa s općinom sudjelovale su sve udruge s područja općine koje su se željele uključiti. Načelnik se sastao s predstavnicima udruga i od početka je bio dogovor da će sva hrana koja će biti ponuđena na štandovima biti prodavana na bazi dobrovoljnih priloga. 

Također je dogovoreno da se prikupljen novac podijeli obiteljima u potrebi na području naše općine. Novac je prikupljen i trenutno se nalazi u općini. Intencija organiziranja Adventa je bila okupljanje mještana i zajedničko druženje, a kako su blagdanski dani i pomoć manje sretnim sugrađanima. I naravno da načelnik nije zadržao novac za sebe, nego će biti podijeljen sukladno dogovoru s udrugama", odgovorila je Indexu.

Načelnik je na Facebooku Velike Kopanice objavio da je prikupljeno 13.200 kuna i pet eura. Na Indexov upit tko će utvrditi koje će obitelji primiti pomoć, iz Metešova ureda kažu da će to odrediti načelnik, ali u suradnji s udrugama.

Index: Tko će odabrati siromašne? Općina: Načelnik i udruge

"Načelnik će imati sastanak s udrugama da se zajednički donese odluka o podjeli sredstava onima kojima je to najpotrebnije. Naime, udruge točnije članovi udruga su najbolje upoznati sa situacijom na terenu i uvjetima života pojedinih obitelji", poručili su Indexu.

Naš čitatelj kaže da njihovu udrugu još nitko nije kontaktirao i da nitko udrugama nije spominjao kakvi će biti kriteriji za utvrđivanje siromaštva. Strahuje da će pomoć završiti u džepovima onih koji podupiru načelnika.

Bez obzira na to što se radi o svoti od tek desetak tisuća kuna, prilično je jasan nedostatak transparentnosti u prikupljanju i raspodjeli novca mještana Velike Kopanice. Uostalom, ako udruge najbolje znaju tko teško živi, zašto novac dijeli načelnik?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.