Afera Šipan: Gradonačelnik Vlahušić tvrdi da nije znao što je potpisao

NAKON što je prošlog tjedna policija zakucala na vrata gradonačelnika Andra Vlahušića vezano za aferu Šipan te nakon što je dubrovački gradonačelnik rekao da je sve čisto, danas se na konferenciji za novinare dogodio veliki obrat. Naime, Vlahušić je izjavio da je zaista potpisao sporni dokument ali da mu je bio - podmetnut, odnosno da nije znao što je potpisao.

> Kriminalistička policija ušla u ured gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića

>Dokument o uplati novca za Društvo prijatelja dubrovačke starine - falsificiran?

"Potpisao sam dokument vezan za posudbu Vrtlaru koji je upućen Društvu prijatelja dubrovačke starine. Na njemu je dopisan zahtjev da se isplati do 2 milijuna kuna tvrtku Dubrovačko primorje, no Pero Vićan podmetnuo mi je potpis na taj dokument", rekao je danas skrušeno Vlahušić optužujući za sve koalicijskog partnera Pera Vićana koji mu je omogućio prevlast u Gradskom vijeću i pobjedu na dotadašnjom gradonačelnicom Dubrovakom Šuicom. Vlahušić je rekao da će Vićan biti smijenjen sa svih pozicija.

Vićan podmetnuo bez motiva!?

No da se Vlahušić neće sasvim odreći Vićana, a samim time i vlasti u Dubrovniku  unatoč ovakvoj aferi koja bi mogla imati rezime na sudu, dao je naslutiti sam gradonačelnik izjavom na kraju.
 
"Nezadovoljstvo Dubravke Šuice što Gradsko vijeće dobro funkcionira uzrok je ovom svemu", rekao je Vlahušić dodajući kako glavni akteri podmetač Vićan te Orlić nisu imali motiva. Vlahušić koji dolazi iz redova HNS-a rekao je kako se HDZ nikako ne miri s gubitkom izbora te da mu je afera namještena.

Kriminalistička policija u uredu

Podsjetimo, policija ispituje navode da je gradonačelnik Vlahušić prekršio ovlasti i sam odlučio o sudbini nekretnine Dubravka na Šipanu, vrijedne 5 milijuna kuna, i to bez odluke Gradskog vijeća. Nekretnina na Šipanu je u vlasništvu tvrtke Dubrovačko primorje kontroverznog Pere Vićana koji je sa svojom Nezavisnom listom u vladajućoj koaliciji, sa SDP-om i HNS-om.


Valja naglasiti kako je Dubrovnik prvotno odbio kupiti nekretninu za koju je  Vićan licitirao cijenu od 5 milijuna kuna. Naime, nekretnina je zaštićen kulturno dobro, a Grad Dubrovnik ima pravo prvokupa. Problem je nastao u tome da se od te negativne odluke nije održala ni jedna sjednica Gradskog vijeća i to zbog  nedostatka kvoruma jer tri Vićanova vijećnika nisu dolazila na Vijeće.
 
Denis Orlić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, priznao je da je njegovo društvo uplatilo iznos od milijun kuna izravno na račun tvrtke Dubrovačko primorje. Orlić je također priznao da je uplata izvršena nakon zamolbe Grada Dubrovnika, odnosno gradonačelnika Andre Vlahušića.

Vićana hitno smjenjuje

Dokument s potpisom Vlahušića pojavio se u javnosti, no dio medija nazvao je to falsifikatom što se očigledno pokazalo neistinom jer je Vlahušić danas priznao da je stavio potpis.

"Vićan je izgubio moje povjerenje i bit će razriješen svih dužnosti na koje sam ga kao gradonačelnik imenovao", rekao je Vlahušić što znači da Vićan više neće biti predsjednik Povjerenstva za imovinu, a ni predsjednik Nadzornog odbora Vodovoda.

U središtu priče tako se našao opet kontroverzni Vićan koji je bio koalicijski partner bivše dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice iz redova HDZ-a. Šuica je nakon pola mandata izbacila iz redova vladajuće koalicije Vićana i njegove vijećnike s Nezavisne liste.

Zbog ove afere navodno su već narušeni odnosi između Vlahušića i dijela dubrovačkog SDP-a, i to zbog protivljenja dijela članova SDP-a da Grad kupi nekretninu na Šipanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.