Afganistan sutra bira predsjednika, nasilje u zemlji eskalira

Foto: EPA

AFGANISTAN se priprema za sutrašnje predsjedničke izbore u atmosferi eskalacije nasilja i prijetnji talibana, zbog čega će biti zatvorena skoro trećina glasačkih mjesta, javljaju danas agencije.

Koristit će se biometrijski sustav

Pravo glasa ima 9,6 milijuna registriranih birača, među kojima je oko 3,3 milijuna žena, no skoro trećina glasačkih mjesta će biti zatvorena zbog prijetnji nasiljem.

Glavni izazov održavanju mirnih izbora bit će sigurnosne prijetnje talibana koji su izbore proglasili urotom "okupatora" zemlje kako bi konsolidirali svoju moć. Islamski militanti u više su navrata upozorili da će napasti biračka mjesta i sigurnosne snage koje će biti raspoređene tijekom održavanja izbora.

Neovisno izborno povjerenstvo, zabrinuto i zbog mogućih prevara, objavilo je da će se za registraciju birača koristiti biometrijski sustav.

14 kandidata

Glasači će moći izabrati jednog od 14 kandidata na listi za predsjednika, no samo dvojica imaju šanse biti izabrani na čelo države - predsjednik na odlasku Ashraf Ghani i predsjednik Izvršnog vijeća Abdulah Abdulah. Taj je dvojac vodio zemlju proteklih pet godina u vladi Nacionalnog jedinstva.

Prema anketama, u vodstvu je Abdulah Abdulah. Ako ni jedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova, ići će se u drugi krug.

Nakon što su talibani zaprijetili napadima na birališta, susjedni Pakistan zatvorio je sve granične prijelaze s Afganistanom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.