Agencija Five: Žene su kod nas plaćene više u odnosu na muške kolege

Foto: FIVE

AGENCIJA Five, koja ima adrese u Zagrebu i New Yorku, provela je istraživanje o položaju i ravnopravnosti žena u tvrtki. Brojeve su prikupili iz tri područja s najviše zaposlenih - development, dizajn i upravljanje projektima.

Nakon toga su analizirali podatke kako bi dobili jasan uvid u to kako su žene u agenciji Five pozicionirane u usporedbi s europskim i američkim industrijskim prosjecima.

"Nakon provedenog istraživanja u agenciji Five, potvrdili smo svoja razmišljanja s obzirom na to da smo od samih početaka tvrtku intuitivno gradili kao mjesto na kojem se prije svega cijeni vrijednosti i znanja osobe, težeći jednakosti i ravnopravnosti od samih početaka (2007.). Iako nismo aktivno uvodili inicijative koje potiču zapošljavanje određene skupine u našem poslovanju, uspjeli smo osigurati jednake mogućnosti, resurse i plaće za žene i muškarce", stoji u priopćenju agencije.

"Rezultati su nas iznenadili"

Inače, žene u agenciji Five u većini su slučajeva više plaćene u odnosu na njihove kolege.

"U našem dizajnerskom timu gotovo da nema razlike u plaćama. Žene u prosjeku imaju 1% veće plaće (oko 120 kuna bruto) od svojih muških kolega. Nakon što je lokalna podružnica međunarodne organizacije IxDA, posvećene promociji dizajna interakcija i poticanju njegovog razvoja, 2018. iznijela rezultate svog istraživanja, primijetili smo veliku razliku u odnosu na Five. Rezultati su nas iznenadili jer smo vidjeli da su žene plaćene znatno manje od muškaraca", stoji u priopćenju.

"Dizajnerice (35% ispitanika) su rekle da se njihova prosječna plaća kreće između 5000 i 6900 kuna, dok su njihovi muški kolege u prosjeku plaćeni između 7000 i 8900 kuna, što bi značilo da dizajnerice u prosjeku imaju 25% manje plaće od svojih muških kolega. Žene u našim development timovima u prosjeku imaju 3% veće plaće (oko 600 kuna bruto) od svojih muških članova tima. U našem PM timu žene imaju prosječno 6% veće plaće (oko 1300 HRK bruto) od svojih muških kolega na istoj poziciji, što ponajviše pripisujemo njihovoj u prosjeku većoj seniornosti i iskustvu", kažu iz Fivea. 

"Naša kultura promiče raznolikost i uključivost"

Kažu kako nisu uvodili službenu politiku da žene trebaju biti isto plaćene.

"Nikada nismo zapošljavali žene s namjerom povećanja njihovog ukupnog broja. Sve je išlo svojim prirodnim tijekom i dogodilo se jer Five čini skupina nevjerojatno vještih i pametnih ljudi koji se prema svima odnose s jednakim poštovanjem. Ne toleriramo ni najmanji stupanj diskriminacije, što rezultira jakom kulturom koja daje izvrsne rezultate kroz sva područja kojima se bavimo", stoji u njihovu priopćenju.

Ponosni su na svakog člana tima koji je odgovoran za uspjeh, bez obzira na spol.

"Naša kultura promiče raznolikost i uključivost, a mi uvijek težimo tome da radna mjesta čuvamo za one najbolje u industriji. Kako bismo ostali inovativni i jačali svoju kreativnu energiju, moramo održavati okruženje koje potiče suradnju, jednaka prava i jednaku plaću za sve spolove", zaključeno je u priopćenju agencije Five.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.