Akcija "Offside": Po utakmici zarađivali 150-300 tisuća eura

KAKO doznajemo, u tijeku je Uskokova akcija imena "Offside" u kojoj su uhićene 22 osobe, 20 hrvatskih državljana te dva slovenska, zbog sumnji u namještanje utakmica Prve HNL te u inozemstvu. Doznajemo kako se radi o kaznenom djelu davanja i primanja mita te udruživanju. Uhićenja su provedena i na području Zagreba i u drugim dijelovima Hrvatske, a osumnjičenici koji su uhićeni u Zagrebu se trenutno nalaze u Heinzelovoj. Doznajemo kako među njima ima poznatih osoba i nogometaša.

Akcija je započela tijekom jutra, u jednom kafiću na zagrebačkim Vrbanima. Tamo su uhićena tri muškarca, Dinko Lalić, Admir Suljić i Vinko Šaka, koje se, kako neslužbeno doznajemo, tereti da su organizirali namještanje utakmica.

Informacije iz policije i Uskoka zasad dolaze na kapaljku, ali od izvora bliskih istrazi ipak doznajemo da su među osumnjičenima nogometaši Jasmin Agić (Croatia Sesvete) i Miljenko Mumlek (Varteks). Također, Zvonko Zubak je potvrdio da policija ispituje jednog od njegovih sinova. Spominju se i imena nogometaša Andrije Balajića, Zorana Ivančića (oba Varteks), Jakova Suraća (NK Zadar), Danijela Mađarića, Marija Darmopila, Nikole Melnjaka, Nevena Vuljanka (svi iz NK Međimurja), Miljenka Božnjaka, Gorana Jerkovića, Saše Muse, Ante Pokrajčića, Marija Čižmeka, Marka Guje, Ivana Banovića, Darija Šuška (svi Croatia Sesvete).

> Strani mediji: Borba protiv korupcije veliki je korak Hrvatske prema EU

> Džarovski: Pola uhićenih završit će u zatvoru!

Krunoslav Borovec potvrdio je jutros za Index kako je u tijeku uhićenje većeg broja osoba širom Hrvatske, na području više policijskih uprava. Zasad nije poznato na području kojih PU jer glasnogovornici svih upućuju na Borovca i Uskok koji su zakopčani do grla.

Po utakmici zarađivali od 150 do 300 tisuća eura

Borovec je na konferenciji za novinare u 17.45 sati kazao da je istraga koja je dovela do današnjih uhićenja započela još krajem prošle godine, kada su hrvatsku policiju kontaktirali istražitelji iz Njemačke, a sve u vezi s poznatom aferom u koju su bila uključena i braća Šapina.

Ponovio je da su na području Hrvatske uhićene 22 osobe, među njima i dva Slovenca koji su uhićeni u Zagrebu. Svi uhićeni se sumnjiče za namještanje utakmica u Prvoj HNL, ali postoji mogućnost da su bili uključeni i u namještanje inozemnih utakmica. Borovec nije želio ulaziti u detalje naglasivši kako Hrvatska surađuje s nekoliko europskih država, ali nije želio otkrivati o kojim se državama radi s obzirom na to da su sve istrage i dalje u tijeku.

Policija također procjenjuje da se po jednoj utakmici zarađivalo od 150 do 300 tisuća eura, a osim konačnog rezultata, namještao se i tijek susreta. 

Na pitanje može li se dovesti u pitanje regularnost Hrvatskog nogometnog prvenstva rekao je kako to nije pitanje za policiju nego za Hrvatski nogometni savez. Također je naglasio kako su se i danas sastali s predstavnikom HNS-a te istaknuo kako je s čelnim ljudima hrvatskog nogometa ostvarena izvrsna suradnja.

Poručio je da još nisu uhićene sve osobe koje su obuhvaćene istragom te da će, ukoliko to bude potrebno, policija raspisati i tjeralice za njima ako ne budu dostupne.

Uhićeno 20 hrvatskih državljana i dva slovenska

"U tijeku je uhićenje i privođenje više osoba zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica i prijevare prilikom klađenja, u sklopu kriminalističkog istraživanja koje Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi na području više policijskih uprava u Republici Hrvatskoj", priopćio je MUP oko 16 sati dodajući kako je istraživanje započeto krajem 2009. godine nakon što su zaprimljena početna saznanja od strane policije Savezne Republike Njemačke o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica, kao i klađenja u odnosu na sporne nogometne utakmice.

"U ovoj fazi kriminalističkim su istraživanjem obuhvaćene 22 osobe, 20 hrvatskih i 2 slovenska državljanina, dok će s većim brojem osoba biti obavljeni obavijesni razgovori", navodi se u priopćenju te se dodaje kako su surađivali i s policijama drugih europskih država zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica u inozemstvu.

Uefa bez komentara

U uredu glasnogovornika krovne europske nogometne organizacije Uefe rekli su za Index kako ne komentiraju istrage koje su u tijeku.

Nacional doznaje kako se glavni osumnjičeni nalaze izvan Hrvatske te da se radi o nastavku velike međunarodne akcije. Podsjetimo, krajem 2009. godine u Njemačkoj su po drugi put uhićeni Ante i Milan Šapina, a Uefa je tada priopćila kako se najveći broj sumnjivih utakmica odnosi na domaće lige u devet zemalja među kojima je i Hrvatska.

Zvonko Zubak: Istina je da je moj sin na ispitivanju u Heinzelovoj

Zvonko Zubak, predsjednik NK Croatia Sesveta, rekao je javljajući se u emisiju Hrvatska uživo kako je njegov sin Tomislav Zubak među privedenima te da se nalazi na ispitivanju u Heinzelovoj. "Bez obzira na to o kome se radi, stvari se moraju rasčistiti. Govorio sam ja već godinama da se kod nas radi svašta, ali svi su govorili da Zubak priča neistine. Dobro da je ovo pokrenuto", rekao je Zubak te svoje javljanje zaključio riječima "Riba smrdi od glave, a nikako od repa".

U nekim medijima pojavile su se informacije kako su na ispitivanju u policiji Igor Štimac, Zvonko Zubak i Reno Sinovčić koji su se nama na telefon javili te sve demantirali. Također, u medijima se pojavila neslužbena informacija da su na ispitivanje privedeni Agić i Butina. Zubak je za Index kazao kako nema pojma gdje je Agić. Kako Index doznaje od izvora u Uskoku, ispitan je Agić koji je za Nacional kazao kako nema pojma o čemu se radi. Tomislav Butina također je rekao da zna o čemu se radi, a izvor blizak istrazi i za Index je kazao da Butina nije među osumnjičenima. Nešto kasnije na Dinamovim je stranicama objavljeno priopćenje u kojemu stoji kako Dinamo i njihov vratar Butina nemaju nikakve veze s Uskokovom akcijom.

"Povodom netočno prenesenih informacija iz nekih medija vezanih uz Uskokovu istragu Offside,  gdje se spominje ime našega vratara Tomislava Butine, kao osobe koja je obuhvaćena istragom, NK Dinamo Zagreb najoštrije demantira te neistinite navode te također posebno ističe da niti jedan igrač, trener, zaposlenik ili član Uprave NK Dinamo nije kontaktiran niti priveden na saslušanje u sklopu spomenute akcije", priopćeno je iz Dinama.

Među novinarima je kružila informacija da je priveden i Miljenko Mumlek koji je bio u restoranu u Varaždinu, odakle je s nekim otišao, a automobil mu je ostao na parkiralištu. Direktor Varteksa Goran Jukić kazao je za Nacional kako je čuo da su neki igrači Varteksa na ispitivanju, no ne zna radi li se i o Miljenku Mumleku. "Ali ne možemo ga dobiti na telefon", dodao je Jukić. Prema informacijama do kojih je došao Index, Mumlek ipak nije bio priveden. Nešto kasnije javio se i Večernjem listu te rekao kako ga nitko iz policije nije kontaktirao.

Prema neslužbenim informacijama, pod sumnjom su Varteks, Međimurje, Zadar, Lokomotiva i Croatia Sesvete. Na HRT-u dodaju kako su, osim Mumleka i Agića, među osumnjičenima Varteksov Andrija Balajić te kapetan Zadra Jakov Surać. Nacional pak saznaje kako su sumnjive utakmice proljetnog dijela protekle sezone te da je jedna od njih i Međimurje - Hajduk.

Nitko ništa ne zna

Prema našim informacijama, uhićenja nije bilo u Šibeniku. Također, naši izvori tvrde kako su svi Hajdukovi djelatnici na broju. To se ne odnosi na nogometaše koji su još uvijek na odmoru. Direktor Osijeka Mile Dumančić nije želio komentirati slučaj s obzirom na to da se, kao i većina direktora klubova, nalazi na skupštini Udruge prvoligaša u Rusanovoj. Ivan Brleković, dopredsjednik HNS-a, rekao nam je kako nema nikakvih saznanja o uhićenjima. Direktor Zagreba Dražen Medić također nam je rekao kako ne zna ništa o uhićenjima. Igor Štimac javio nam se na mobitel i samo rekao "Doviđenja."

Zvonko Zubak, predsjednik Croatije iz Sesveta, za Index je jutros rekao kako ne zna o čemu se radi. "Znam samo da s ljudima koji su se spominjali u kontekstu namještanja utakmica nikad nisam ni kavu popio", rekao nam je Zubak koji vjeruje da se radi o nastavku Uefine akcije koja je pokrenuta prije nekoliko mjeseci na području cijele Europe. Reno Sinovčić, vanjski suradnik NK Zadra, nema pojma o akciji koja se trenutno odvija na području Hrvatske. "Ulica uvijek priča, ali ja nikad nisam sudjelovao u tim radnjama. Oni koji jesu neka se zamisle", rekao je za Index Sinovčić.

Direktor Dinama Damir Vrbanović također ništa ne zna o uhićenjima, kao ni direktor Šibenika Marko Karadžole.

Vlatko Marković i Zorislav Srebrić nalaze se u Johannesburgu. No, Marković je preko glasnogovornika HNS-a kratko kazao poručio da mu je drago da su se stvari počele raščišćavati.

Predsjednik Udruge prvoligaša Robet Markulin nema nikakvih saznanja o akciji, ali mu je drago da se to događa. "HNS će biti u kontaktu s policijom", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.