Akcija "Titanik": Zbog mita "potonula" dva Kalmetina načelnika

JOŠ JEDNA antikorupcijska akcija spektakularnog imena i daleko manje spektakularnog iznosa plaćenog mita prodrmala je državne činovnike. Radi se o operativnoj akciji Uskoka, Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova te policijskih službenika PU koprivničko - križevačke, koji su danas dovršili su kriminalističku obradu nad  12 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita. 

Uskokov blockbuster ovaj puta nosi ime "Titanik", a korupcija se odvijala tako da su načelnici dvaju Odjela ministarstva kojemu je na čelu Božidar Kalmeta izdavali dozvole za upravljanje brodicama na području izuzetno plovne Koprivničko-križevačke i drugih županija osobama koje nisu htjele učiti.

Od zainteresiranih za dozvole bez polaganja ispita uzimali novčane iznose od 1.600 do dvije tisuće kuna

"Osnovano se sumnja da su dvojica osumnjičenika sa područja Zagreba (1950. i 1979.),  načelnici dvaju Odjela Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i članovi ispitnog povjerenstva za voditelje brodica kategorije A i B, izdavali potrebite potvrde i dozvole za upravljanje brodicama zainteresiranim osobama bez njihovog pristupanja ispitima,  za što su primali određene novčane iznose", izvijestio je glasnogovornik PU koprivničko-križevačke Dražen Laljek.

To su Boris Mirković (59), načelnik Odjela stručno-tehnoloških poslova Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ante Klarić, pravnik u Ministarstvu, koji su danas privedeni na Županijski sud u Zagrebu.

Naveo je i kako je između zainteresiranih osoba i ispitnog povjerenstva posredovao je osumnjičenik (1964.) iz Koprivnice koji je pronalazio zainteresirane kandidate. Od njih je uzimao novčane iznose od 1.600 do dvije tisuće kuna, od čega je dio zadržao za sebe a dio predavao članovima ispitnog povjerenstva.

U pronalasku zainteresiranih kandidata pomagali su mu osumnjičenik iz Koprivnice (1970.) i osumnjičenik iz Međimurske županije (1967.) , koji su također uzimali određene novčane iznose, tvrdi policija. Nezakonito dobivene dozvole za upravljanje brodicama ishodilo je pet osumnjičenika s područja Međimurske županije (1967., 1953., 1983., 1972. i 1965.), dvojica s područja Zagreba (1957. i 1970.) i jedan osumnjičenik s područja Koprivničko-križevačke županije, rođen 1963. godine.

Obavljeni pretresi domova i poslovnih prostora

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu izvršene su pretrage poslovnih prostora, obiteljskih kuća i drugih prostora koje koriste osumnjičenici te su oduzeti predmeti koji se dovode u svezu sa izvršenjem opisanih kaznenih djela.

Svi osumnjičenici uhićeni su 28. travnja.  Poradi osnovane sumnje u izvršenje kaznenih djela primanja i davanja mita iz članka 347. i 348. Kaznenog zakona i pomaganje u izvršenju istih kaznenih djela dva su osumnjičenika uz kaznenu prijavu dovedena Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu dana 29. travnja, dok će protiv deset osumnjičenika biti podnesena kaznena prijava Uskoku redovnim putem, navodi Laljek. Policijski izvidi usmjereni na otkrivanje ostalih nezakonitosti u postupku izdavanju dozvola za upravljanje brodicama "will go on", odnosno nastavit će se. 

A.B.
Foto: Titanicmovie.com/ Bruno Konjević (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.