Akcijski plan za PDV: Europska komisija predstavlja mjere za modernizaciju PDV-a u EU-u

Foto: Hina

EUROPSKA komisija predstavila je akcijski plan kojim se utvrđuju načini preustroja postojećeg EU-ova sustava PDV-a s ciljem da postane jednostavniji, otporniji na prevare i pogodan za poslovanje.

Europska komisija smatra da trenutačna pravila o PDV-u treba hitno ažurirati kako bi se njima moglo bolje podržati jedinstveno tržište, olakšati prekogranična trgovina te pratiti današnje digitalno i mobilno gospodarstvo.

"Raskorak PDV-a koji je zapravo razlika između očekivanog prihoda od PDV-a i onog koji je u stvarnosti prikupljen u državama članicama iznosio je 2013. gotovo 170 milijardi EUR. Procjenjuje se da je samo prekogranična prijevara uzrok gubitka prihoda od PDV-a na razini EU-a u iznosu od gotovo 50 milijardi EUR godišnje. Istodobno, sadašnji sustav PDV-a i dalje je rascjepkan i stvara veliko administrativno opterećenje, posebno malim i srednjim poduzećima (MSP) i poduzećima koja posluju na internetu", navodi se u priopćenju Europske komisije.

Modernizacija PDV-a na razini EU

Akcijskim planom utvrđuje se način modernizacije pravila o PDV-u na razini EU-a, uključujući: ključna načela budućeg jedinstvenog europskog sustava PDV-a, kratkoročne mjere za borbu protiv prijevara povezanih s PDV-om, ažuriranje okvira za stope PDV-a i utvrđivanje mogućnosti da se državama članicama odobri veća fleksibilnost u određivanju tih stopa, planove za pojednostavnjenje pravila o PDV-u za e-trgovinu u kontekstu jedinstvenog digitalnog tržišta i sveobuhvatni paket o PDV-u kojim bi se MSP-ovima olakšao rad.

"PDV je znatan izvor poreznih prihoda država članica EU-a. Ipak, pred nama je veliki fiskalni jaz: prihodi od PDV-a niži su za 170 milijardi EUR od onoga što bi trebali biti. To je ogroman gubitak sredstava koja bismo mogli uložiti u rast i zapošljavanje. Vrijeme je da vratimo taj novac. Želimo i državama članicama dati veću slobodu pri određivanju sniženih stopa PDV-a. Naš akcijski plan proizvest će rezultate u svim navedenim područjima", rekao je Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.