Ako Lego kockica završi u moru, možda se neće raspasti još 1000 godina

Foto: 123rf

U SVJETSKIM oceanima nalaze se milijuni sićušnih komada Lego kockica. A novo istraživanje pokazalo je da jednoj takvoj kocki treba između 100 i 1300 godina da se u oceanu u potpunosti razgradi, ovisno o varijacijama u sastavu plastike i uvjetima u moru.

1997. godine je gotovo 5 milijuna komada Lego kockica palo u more s broda koji ih je prevozio, a procjenjuje se da ih je djeci u zahod ispalo preko dva milijuna, piše Science Alert.

U proteklom desetljeću volonterske organizacije poput projekta LEGO Lost at Sea skupile su tisuće plastičnih kockica s naših plaža.

Dugotrajna igračka

"Lego kocke su jedna od najpopularnijih dječjih igračaka u povijesti, djelomično zbog toga što su toliko dugotrajne", rekao je ekolog Andrew Turner sa Sveučilišta Plymouth.

"One su posebno dizajnirane za igranje i rukovanje tako da ne čudi da ne izgledaju znatno istrošeno nakon što su bile u moru desetljećima. Međutim, njihova stvarna izdržljivost čak je i nas iznenadila“, dodao je.

Nakon što su prikupili 50 istrošenih Lego kockica s plaža na jugozapadu Engleske, znanstvenici su usporedili njihov kemijski sastav s arhiviranim izvornim kockicama.

Nakon 40 godina su u sasvim dobrom stanju

Klasična Lego kockica izrađena je od akrilonitril butadien stirena (ABS). Premda se nekim kockicama promijenila boja, a neke su bile mutne ili malo potrgane, znanstvenike je začudilo u kako dobrom stanju se one zapravo nalaze.  

"Na temelju razlike u masi između uspoređenih uzoraka starih oko 40 godina, procijenili smo da im je potrebno više stotina godina da se razgrade u moru", pišu autori istraživanja.

Unatoč tome što su više desetljeća provele u moru, kockice izgledaju sasvim solidno. Malo su im zaobljeni rubovi, malo su potamnjele ili izblijedjele, ali su inače u dobrom stanju.

Istraživanje naziva Weathering and persistence of plastic in the marine environment: Lessons from LEGO objavljeno je u časopisu Environmental Pollution.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.