Hoće li Ramljak sada postati jedan od savjetnika Agrokora?

Foto: Davor Puklavec/Pixsell, Hina

FABRIS PERUŠKO najavio je reviziju ugovora Texo Managementa i drugih domaćih savjetnika i transparentnije izvještaje u kojima će se moći točno vidjeti njihovi mjesečni troškovi. To je, po svemu sudeći, tek izlika da se Ramljakova bivša tvrtka zadrži, a krajnje suspektan aranžman svede na sitnu nepravilnost.

>> Ramljakov nasljednik želi vratiti rusku banku u igru

Najmanje su tri razloga zbog kojih je sasvim izvjesno da će Texo ostati u razdoblju novog povjerenika. Prvo jer se na brifingu izvanredne uprave moglo doznati da su im domaći savjetnici izuzetno važni. Nisu skrivali da bi ih najradije zadržali jer je nova uprava uletjela na utakmicu u 80. minuti, a iskusni savjetnici mogli bi im pomoći. Ponovljeno je da ukupni trošak savjetnika nije ni pretjerano skup. Korištena je identična argumentacija koju je izgovarao i Ramljak.

Drugo, formalno ih je angažirao Alix Partners, konzultantska kuća koja za razliku od konkurencije koja se javila na natječaj, nije imala svoj ured u Zagrebu pa je morala naći domaće stručnjake. Tako se u početku pravdao angažman Ramljakove tvrtke u kojoj je formalno bio zaposlen i 20 dana nakon što je postao povjerenik.

Peruško će oko Texa pitati privremeno vijeće koje je taj angažman već odobrilo

Treće, Peruško će oko toga zatražiti mišljenje privremenog vjerovničkog vijeća, tijela koje je imenovao sud 13. travnja na prijedlog Ante Ramljaka i koje je taj angažman već odobrilo. Vijeća čija je članica Marica Vidaković javno branila angažman domaćih savjetnika Texa, Altere i Komunikacijskog ureda Colić i Laco i tvrdila da je Alixova ponuda bila višestruko povoljnija od drugih.

Kako bi se pojasnila društvena štetnost sukoba interesa, taj pojam obično se definira kao predvorje korupcije. Prvi nastup Fabrisa Peruška ne odaje dojam da mu je to posve jasno. Bez obzira na to što ni on ni Irena Weber s time nemaju veze. Da im je sama sumnja na korupciju neprihvatljiva, zatražili bi od vjerovničkog vijeća da se raskinu sporni ugovori, umjesto da se njima koji su to već odobrili, ponovo omogući da odlučuju.

Podatak o naknadama za uspjeh nismo uspjeli dobiti, poručeno nam je da će biti objavljen u izvješću, kada naknada bude isplaćena.

Na dan kad je odlazio iz Agrokora, nakon što smo otkrili da je kao vladin povjerenik ugovorio posao s tvrtkom u kojoj je radio do 30. travnja, Ramljak je novinarima kazao da nema ideja ni planova što će raditi dalje. Na pitanje oko provjera DORH-a, rekao je kako nema nikakvih problema s tim i da će ostati u Zagrebu.

Ako je sve čisto, zašto se Ramljak ne bi vratio u Texo?

Hoće li se vratiti u Texo? Ako je sve čisto, zašto se ne bi vratio u bivšu firmu? No naravno da nije. Zato pretpostavimo da neće, zbog skandala u kojem je bio prisiljen dati ostavku i čime je sačuvao poziciju potpredsjednice vlade Martine Dalić. I vlada je dakako bila svjesna, iako to nije javno priznala, da je takav aranžman nedopušten.

Ako je svima sve jasno, što čekaju istražna tijela? Ramljakova smjena, baš kao i Peruškovo pregledavanje ugovora, samo je magla kojom se pokušava prikriti očigledni sukob interesa, za koji znamo da je predvorje korupcije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.