Aktivist Domagoj Margetić štrajka glađu već 42 dana. Odbija liječenje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

AKTIVIST Domagoj Margetić danas je obilježio 42. dan štrajka glađu. Štrajkat će, kako je najavio, i dalje. O tijeku štrajka netko u njegovo ime svakodnevno piše na njegovom Facebooku.

Tako je, sudeći prema objavi na njegovom Facebook profilu prekjučer navečer, stanje ovog aktivista prilično teško. No, kako kaže, odbio je hitnu pomoć.

"Domagojevo stanje se sinoć dodatno pogoršalo, utrnula mu je desna strana glave, ima jake bolove u predjelu bubrega, teže govori. Tijekom noći i jutros je odbio pružanje medicinske pomoći. A prijateljima je rekao kako nastavlja štrajk glađu. Domagojevo stanje sad je izuzetno loše, ozbiljno i zabrinjavajuće i u stalnom pogoršanju, doslovno iz sata u sat. Liječnici su ga upozorili da svakog trenutka mogu nastupiti nepovratne posljedice. Liječnici su također vidjeli da Domagoj može samostalno donositi odluke, a odlučan je u tome da nastavi štrajk glađu ili do kraja ili do ispunjenja zahtjeva. Još jednom vas sve molimo da ne ogovarate Domagoja u komentarima, jer to više niti ne čita a dao nam je upute da sve takve komentare nadalje brišemo", stoji u objavi od prekjučer.

U kratkoj izjavi za Hinu Margetić je izmorenim i teško razumljivim glasom rekao da je odbio hospitalizaciju. "Kad bih vam ispričao što su mi napravili i što rade, kad vas slome onda vam je potpuno svejedno”, rekao je Margetić, dodavši da su "uništili sve što mu je vrijedilo i značilo".

Obratili smo se Zavodu za hitnu medicinu, ali oni nam nisu smjeli ništa otkriti pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Rekli su nam samo kako je liječenje nekoga bez njegovog pristanka protupravna radnja.

Primili ga iz vlade

Margetića su prošli tjedan, kako je pisao tjednik Nacional, primili i predstavnici vlade koji su ga pokušali odgovoriti od štrajka. Primio ga je predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić.

"Hrvatska vlada, kao i premijer Plenković osobno, čvrsto se zalažu za slobodu govora i slobodu medija te osuđuju prijetnje i napade na novinare. Podsjećamo da je predsjednik vlade Plenković na 71. sjednici vlade, 13. prosinca 2017., javno i nedvosmisleno osudio prijetnje novinarima putem društvenih mreža. Bilo kakvi oblici pritisaka ili zastrašivanja su nedopustivi te vlada očekuje da se svi takvi slučajevi ispitaju od nadležnih institucija radi zaštite pravnog poretka i temeljnih prava svih građana", poručili su iz vlade.

Zašto aktivist štrajka?

Margetić, kako je više puta pisao, štrajka zbog navodnih pritisaka i prijetnji koje je primio, a koje nitko ne rješava.

"Imali smo neku vrstu dogovora da vlada nađe načina kako će me zaštititi od ovih vrsta pritisaka, ali smo imali i jasan dogovor da premijer Andrej Plenković osobno da javnu izjavu kojom će osuditi napade, prijetnje, pritiske, zastrašivanja i diskreditacije novinara, te kako će kao premijer u ime države poslati jasnu i javnu poruku kako su takve aktivnosti u odnosu na novinare neprihvatljive, te država ni na koji način neće tolerirati nikakve napade, prijetnje i pritiske na novinare. Ovom izjavom glasnogovornika o izjavi predstojnika Ureda premijera, nije ispoštivan dogovor od četvrtka, a nisu spomenuti niti ostali uvjeti i sadržaj predstavke koju sam predao premijeru, pa ovog trenutka ne mogu odgovoriti na poziv iz vlade da prekinem štrajk glađu", poručio je Margetić prošlog tjedna.

Ovo su njegovi zahtjevi:

"1) povratak i osiguranje moje obitelji, odnosno prestanak korištenja daljnjih pritisaka na moju obitelj, korištenjem raznih paraobavještajnih metoda kako bi se meni bliske osobe i članove najuže obitelji dovodilo u situacije da im je ostanak u mojoj blizini naprosto nemoguć zbog svih tih ilegalnih pritisaka;

2) zahtijevam jednosatni osobni razgovor s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, o čemu sam ga već informirao i elektronskom poštom i sms porukom, a urudžbiran mu je i službeni dopis s tim zahtjevom;

3) zahtijevam javnu reakciju Hrvatskog novinarskog društva i njihovo očitovanje o pritiscima, prijetnjama i napadima kojima sam izložen, te njihovo javno očitovanje o ukidanju istraživačke emisije “Necenzurirano”, o čemu su detaljno informirani;

4) zahtijevam potpuni uvid u sve dosjee koji se odnose na mene u tajnim službama i državnim institucijama RH;

5) zahtijevam rješavanje slučajeva napada na mene;

6) zahtijevam da se omogući nastavak rada na istraživačkoj emisiji Necenzurirano;

7) zahtijevam prestanak svih oblika egzistencijalnih pritisaka koje doživljavam u Hrvatskoj kao oblik političke odmazde za moj istraživački novinarski rad;

8) zahtijevam da se vlast u RH javno očituje o tome da nisam nikakav tajni agent stranih službi i državni neprijatelj, jer me se širenjem takvih teza izlaže javnom linču i daljnjim napadima;

9) zahtijevam i prestanak pritisaka oko mojih najnovijih istraživanja, kao i istragu djelovanja paraobavještajnog podzemlja u odnosu na mene kao istraživačkog novinara;

10) zahtijevam javno očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova da li mi na teritoriju Republike Hrvatske garantiraju osobnu sigurnost od daljnjih napada, pritisaka i prijetnji, ili to nisu u stanju garantirati.

Također molim Hrvatsko novinarsko društvo da se izvide mogućnosti da me se skloni izvan Republike Hrvatske na sigurno, obzirom na sve okolnosti."

HND poziva institucije da istraže navodne napade na Margetića

Hrvatsko novinarsko društvo danas je pozvalo hrvatske institucije da istraže i procesuiraju navodne prijetnje i napade na aktivista Domagoja Margetića koji već 42. dan štrajka glađu i odbija hospitalizaciju unatoč sve kritičnijem zdravstvenom stanju.

Nakon što se Margetićevo stanje naglo pogoršalo, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je još jednom hrvatske institucije da postupe po njegovim prijavama i istraže sve navode o prijetnjama i napadima, dok je Margetića pozvao da prekine štrajkati.

Po podacima kojima raspolaže HND, a koji su dostavljeni policiji, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu, Margetić je u zadnjih nekoliko godina prijavio niz prijetnji smrću, napada na imovinu i doživio dva fizička napada od kojih je jedan okvalificiran kao pokušaj ubojstva.

Margetić je bio žrtva brutalnog fizičkog napada 11. kolovoza 2014., kada je ispred njegove kuće u Zagrebu udaren betonskim blokom u glavu. Županijsko državno odvjetništvo taj je napad okvalificiralo kao pokušaj ubojstva.

Tijekom travnja, svibnja i lipnja 2015. Margetić je prijavio prijetnje smrću dok je bio pod policijskom zaštitom. Fizički je napadnut 13. prosinca 2016. na Kvaternikovom trgu, zadobivši lakše ozljede, dok je lani u kolovozu prijavio provalu i krađu opreme i dokumentacije vezane za priču na kojoj je radio. U studenom 2017. ponovo prijavljuje prijetnje smrću.

Margetić tvrdi da je situacija eskalirala tijekom ljeta ove godine, kada su izvršeni brojni neugodni pritisci na njega i njegovu obitelj, zbog čega je stupio u dugotrajni štrajk glađu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.