Aktivisti juhom zalili još jednu čuvenu Van Goghovu sliku

Foto: EPA

TALIJANSKI prosvjednici i aktivisti za zaštitu okoliša danas su juhom od graška zalili poznatu sliku Vincenta Van Gogha Sijač, privremeno izloženu u Rimu, a potom su se, po više puta viđenom scenariju, rukama zalijepili za zid galerije.

Performans su izvele četiri žene iz grupe Ultima Generazione (Posljednja generacija), koje su istodobno izvikivale parole protiv globalnog zatopljenja i upotrebe fosilnih goriva.

"Ova bi pitanja trebala stalno biti u udarnim terminima informativnih TV kanala i na naslovnicama novina, no umjesto toga se na njih pozornost može privući isključivo 'skandaloznim' postupcima poput jutrošnjeg", stoji u priopćenju skupine.

Platno je bilo zaštićeno staklom

Sljedećeg će se tjedna u Egiptu na konferenciji o klimatskim promjenama COP27 okupiti predstavnici iz gotovo 200 zemalja svijeta. Istodobno globalno raste pritisak okoline za poduzimanjem oštrijih poteza i za strože djelovanje u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Van Goghovo poznato ulje na platnu naziva Sijač dio je izložbe postavljene u povijesnoj palači Bonaparte u središtu Rima. Slika je na privremenoj posudbi, a stalno je izložena u nizozemskom Muzeju Kroeller-Mueller.

Nasreću, platno je zaštićeno staklenim paravanom i na njemu nema štete, rekla je glasnogovornica organizatora izložbe Camilla Talfani.

Prosvjednici i aktivisti koji se bore protiv klimatskih promjena prošlog su mjeseca juhom od rajčice iz konzerve zalili Van Goghovu sliku Suncokreti u londonskoj Nacionalnoj galeriji, pri čemu je nastala samo manja šteta na okviru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.