Ne zna se točno kada će Al Jazeera Balkans krenuti s radom: I u Zagrebu će imati regionalni centar

PRIPREME za početak emitiranja Al Jazeera Balkans programa su u tijeku, izvijestili su iz Al Jazeere, a 1. rujna s radom je počeo i njihov press office. Točan početak rada televizije još nije poznat. No, iz njihove Službe za odnose s javnošću navode kako će o tome na vrijeme obavijestiti javnost.

Time će Al Jazeera Balkans postati dvadeset i treći program u sklopu Al Jazeera mreže. Kako je priopćeno iz press službe, Al Jazeera Balkans emitirat će vijesti i aktualna zbivanja za gledatelje u regiji na lokalnim jezicima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Osim na zemaljskom signalu u Bosni i Hercegovini, Al Jazeera Balkans će biti dostupna kod glavnih kablovskih operatera u regiji, kao i na satelitu.

Al Jazeera Balkans emitirat će se u High Definition (HD) rezoluciji te će koristiti postojeće resurse i materijale s Al Jazeerinih kanala na arapskom i engleskom jeziku.

Al Jazeera Balkans će imati središnji studio u Sarajevu i regionalne centre u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, kao i dopisnike u Podgorici, Prištini, Mostaru i Banja Luci, kao i u Washingtonu, Londonu, Bruxellesu, Berlinu, Beču, Moskvi, Istanbulu, Jeruzalemu i Pekingu, a koristit će i mrežu od preko 70 stranih dopisništava koje Al Jazeera mreža ima širom svijeta.

Iz Al Jazeere Balkans izvijestili su kako trenutno imaju 90 zaposlenika, dok će sljedeće godine biti 170 zaposlenih.

"Na strani javnosti"

"Al Jazeera Balkans će se voditi filozofijom Al Jazeera mreže 'donoseći priče koje drugi nisu ispričali, promovirajući debatu i iskušavajući ustaljene percepcije' i radeći pod sloganom: 'Na
strani javnosti'. Al Jazeera Balkans će raditi pod sloganom: 'Samo dobro novinarstvo je opcija'. Al Jazeera Balkans će slijediti Etički kod Al Jazeera mreže i Al Jazeera slogan: 'Iz svakog ugla i sa svake strane'", stoji u priopćenju za medije.

Al Jazeera je pokrenuta 1996. godine kao prvi nezavisni arapski informativni kanal na svijetu, posvećen detaljnim televizijskim vijestima i debatama uživo u arapskom svijetu. Službeno je nazvana Al Jazeera Network 2006., kada je svoj rad pretvorila u međunarodnu medijsku korporaciju. Mreža se danas sastoji od Al Jazeera kanala na arapskom i engleskom jeziku,l Al Jazeera dokumentarnog kanala, petnaest sportskih kanala, Al Jazeera dječjeg programa, Al Jazeera Mubasher (uživo), Al Jazeera Mubasher Misr s fokusom na Egipat.

Mreža u skoroj budućnosti planira i pokretanje programa na Turskom te na Svahili jeziku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.