Amazon kupuje Whole Foods za 13,7 milijardi dolara

Foto: Wikipedia
 
INTERNETSKI gigant Amazon objavio je u petak da kupuje lanac trgovina organske hrane Whole Foods (WFM) za 13,7 milijardi dolara u gotovini, piše CNN.
 
Prema ugovoru, cijena dionice WFM-a je 42 dolara, 27 posto više nego u četvrtak. Iz Amazona su izjavili da će WFM nastaviti s radom kao odvojena jedinica tvrtke.
 
Direktor Whole Foodsa John Mackey je rekao da će ostati na čelu tvrtke, a sjedište također ostaje u Austinu u Teksasu.
 
Spašavaju trgovine koje su sami ugrozili
 
Ovaj ugovor pokazuje sve veći interes Amazona za tradicionalne trgovine, čije je poslovanje znatno oštećeno rastom Amazona, a mnoge su najavile zatvaranja.
 
Ugovor također potvrđuje sve veći interes Amazona za živežne namirnice. Tvrtka ima vlastiti sustav dostave, AmazonFresh, te eksperimentira s modelom "klikni i pokupi", koji mušterijama omogućava kupnju na internetu, nakon koje osobno mogu podići artikle. 
 
Supermarketi i ostale maloprodajne tvrtke snažno su pogođeni sve većom konkurencijom iz Amazona i Walmarta (WMT).
 
Maloprodajni gigant Kroger objavio je u četvrtak da će ove godine imati manji profit od očekivanog, usred pada dionica za skoro 20 posto. Međutim, dionice Krogera su skočile za 13 posto u petak, nakon objave Amazona o kupnji Whole Foodsa.
 
Vrijednost Amazona veća od zajedničke vrijednosti 12 najvećih trgovina
 
Pala je i vrijednost dionica drugih većih tvrtki, kao što su Target, Costco, SuperValu i Sprouts. Dionice Walmarta pale su za 5 posto.
 
Ugovor o kupnji WFM-a pokazuje i financijsku moć Amazona, čija je tržišna vrijednost veća od 12 najvećih tradicionalnih trgovina zajedno.
 
"Milijuni ljudi vole Whole Foods jer nude najbolju prirodnu i organsku hranu te čine zdravu prehranu zabavnom", izjavio je direktor Amazona Jeff Bezos.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.